Big data-analyse in Volvo Ocean Race

De Universiteit Twente is de wetenschappelijke partner van het Nederlandse Team Brunel tijdens de Volvo Ocean Race. Deze meest prestigieuze zeilwedstrijd ter wereld wordt driejaarlijks gehouden en start dit weekend met de eerste oceaanetappe naar Kaapstad. Studenten uit Twente gaan tijdens het evenement big data-analyse uitvoeren. Daardoor kan de bemanning optimaler presteren.

De Universiteit Twente heeft de afgelopen periode de infrastructuur aangelegd voor analyse van de big data die uit het schip komt. "Onze studenten zijn bezig de eerste analyses op de data uit te voeren", zegt hoogleraar Jos van Hillegersberg van de vakgroep Industrial Engineering and Business Information Systems (IEBIS). "Tijdens de stops tussen de etappes ondersteunen we Team Brunel met analyses van de data die is verkregen aan de hand van sensoren op het schip. Daarbij kunnen we de navigator en schipper ondersteunen bij het nog optimaler presteren. De studenten doen zo in een uitdagende omgeving ervaring op met real time big sensordata om zo systemen te ontwikkelen die beslissingen in de race ondersteunen."

Data-analyse kan verschil maken

Tijdens de Volvo Ocean Race, een negen maanden durende zeilwedstrijd om de wereld, is voor het eerst een zogenoemde eenheidsklasse gecreëerd. Alle deelnemende teams moeten met een identieke boot zeilen. Ook moeten dezelfde materialen worden gebruikt en mogen de deelnemers niet aan de boten sleutelen. Data-analyse en de beslissingen die daaruit voortkomen, kunnen wél een verschil maken. Team Brunel gebruikt op dit vlak de nieuwste technieken, beslissingsondersteuning en visualisatie met als ultiem doel het winnen van de race.

Team Brunel kende een lange voorbereiding waarin het team een kennisvoorsprong wilde vergaren. Sinds februari probeerden de zeilers elk detail van de boot te doorgronden. "Ik denk dat we rond de zeventig zitten", zei voordekker Gerd-Jan Poortman eerder bij de NOS. "Maar het gaat om de laatste tien, vijf procent, daarop ga je een race winnen."

In de voorbereiding op de race waren enkele studenten van de studie Business & IT (een combi tussen informatica en bedrijfskunde) op bezoek in het trainingskamp van Team Brunel in Southampton om de data-analyse in te richten.