Eerste ‘working draft’ voor ISO 45001 (opvolger Ohsas 18001) voorgelegd

De ISO-werkgroep heeft een eerste working draft voor de opvolger van OHSAS 18001 (norm met eisen voor een arbomanagementsysteem) voorgelegd aan de nationale normcommissies. Het gaat om een eerste ruwe opzet die nog niet compleet is ingevuld.

Deze Working Draft is opgebouwd volgens de zogenaamde High Level Structuur (HLS). Deze structuur vormt ook de basis voor de nieuwe versies van ISO 14001(norm met eisen voor een milieumanagementsysteem) en ISO 9001 (kwaliteitsmanagementsysteem). 

Het is een basistekst voor de kernelementen van een managementsysteem en wordt opgenomen in alle ISO-managementsysteemnormen. Dit betekent dat alle managementsysteemnormen dezelfde hoofdstukopbouw hebben en voor een groot deel dezelfde tekst. Dit maakt het makkelijker om de managementsystemen in de toekomst te integreren. De planning is gericht op publicatie in oktober 2016.

Voor elk onderwerp (arbo, milieu etc.) wordt deze basistekst aangevuld. Grofweg bestaat de uiteindelijke norm voor circa de helft uit de HLS-tekst en voor de helft met specifieke aanvullingen. 

De HLS-tekst is openbaar en kan hier  worden gedownload. De inzet van de Nederlandse normcommissie is dat ook het deel dat niet tot de HLS behoort daar waar mogelijk goed wordt afgestemd. In de WD-versie van ISO 45001 en de CD2 ISO 14001 staan bijvoorbeeld regelmatig verschillende aanvullingen bij hetzelfde onderwerp terwijl misschien hetzelfde bedoeld is.

Indicatoren

Een ander onderwerp, dat specifiek voor arbomanagementsystemen is, is het gebruik van indicatoren voor bijvoorbeeld ongevallen en verzuim. De Nederlandse normcommissie streeft er naar dat voor een aantal belangrijke indicatoren een ‘kapstok’ in de norm is opgenomen. Een managementsysteemnorm is niet de plaats om deze exact te definiëren. Wel is van belang dat organisaties duidelijk maken hoe indicatoren zijn gedefinieerd en daarbij waar mogelijk gebruikmaken van (internationale) richtlijnen waarin deze worden gedefinieerd.

In de zogenaamde CD-versie van de ISO 45001 zal verder op de inhoud worden ingegaan. Het is nog niet bekend wanneer deze verschijnt.
Bron: TÜV Nederland