Hoe warm is het bier? (video)

De mannen van Energy Micro, een startende leverancier van eneriezuinige microcontrollers en radio’s, houden zich ook bezig met de belangrijke vraagstukken van het leven, het universum en eigenlijk alles. Bijvoorbeeld: hoe warm is het bier?

De medewerkers van Energy Micro genoten, na afloop van een drukke werkdag, op het dank van hun kantoor in Nydalen (Noorwegen) van de zon en een kratje bier. Jammer genoeg verwarmde de zon het bier en daarom wilden engineers Audun en Alf  weten welk blikje in de krat het warmst was – en dus het eerst moest worden opgedronken. Een concept voor een automatische bierkrat was snel bedacht. Niet alleen de temperatuur moest worden gemeten, maar ook zou een alarm moeten afgaan als een biertje bijna te warm zou worden om nog te drinken. Dat blikje zou dan met de hoogste prioriteit soldaat moeten worden gemaakt.

Audun en Alf kochten vierentwintig LM35 analoge precisie-temperatuursensoren en monteerden die bovenop wat isolatiemateriaal – keukensponsjes – op de bodem van de krat. Alle bedrading werd aangesloten op een EFM Giant Gecko Development Kit. De benodigde softwarecode werd binnen een avondje opgesteld en bestaat vooral uit al bij de kit beschikbare grafische voorbeelden, met wat ADC-uitlezingen.

Geïnspireerd? Vindt dan hier de sourcecode van het project en hier het aansluitschema voor de eerste 8 sensoren en de volgende 16 sensoren.