3D modellen verrijzen uit een badje (video)

Liz and Kyle von Hasseln ontwikkelden een zeer flexibel 3D-printproces en sleepten hiermee de prestigieuze Gehry-prijs in de wacht .

Het ondernemende echtpaar won de prijs voor hun 3D-printmethode waarbij de gebruiker tijdens het printen aanpassingen kan doen aan het ontwerp. Hun zogeheten ‘Phantom Geometry’ proces is gebaseerd op het vervaardigen van een model op basis van ‘streaming’ informatie. Het systeem gebruikt UV-licht uit een aangepaste DLP-projector om een UV-drogende hars laagje voor laagje te laten uitharden.

3D-printen in omgekeerde richting

Gangbare 3D-printers bouwen hun objecten ook laagje voor laagje op. De ‘Phantom’ methode doet dit echter andersom. De methode gebruikt een ondiep vat met vloeibare hars. Het reeds harde deel wordt omhoog getrokken uit dit vat, waardoor de hars onder het object stroomt en door het UV-licht uit de DLP-projector met uiterste precisie wordt uitgehard.

Real-time systeem

Het systeem is gebaseerd op een real time stroom aan informatie die op ieder moment aangepast of onderbroken kan worden. Alle veranderingen die worden gedaan hebben gelijk invloed op het object, wat als het ware uit het bad met hars verrijst.

De Gehry prijs

De prijs die het echtpaar von Hasseln won ,is genoemd naar de architect Frank Gehry, die wereldwijd bekend staat. Gehry ontwierp onder andere het Guggenheim in Bilbao en de Walt Disney Concert Hall in het centrum van Los Angeles. De prijs wordt uitgereikt aan mensen die uitzonderlijke projecten ontwikkelen.

Phantom Geometry from Liz and Kyle von Hasseln on Vimeo.