Power tower levert 24 uur per dag zonne-energie

De Spaanse Gemasolar thermische zonne-energiecentrale is sinds vorige week de eerste zonnecentrale ter wereld die 24 uur lang ononderbroken stroom heeft geleverd. De centrale gebruikt warmte-energie van de zon en kan zelfs energie opwekken na zonsondergang.

De Gemasolar centrale van Torresol Energy, vlakbij Sevilla, gebruikt geen fotovoltaïsche zonnepanelen, die zonlicht omzetten in energie, maar benut de hitte van de zon om stoomturbines aan te drijven. Een van de grootste voordelen hiervan is dat hitte veel makkelijker kan worden opgeslagen dan licht, waardoor de productie van elektriciteit ook ‘s nachts kan doorgaan. 

Power tower

De 19,9 MW centrale is een zogenaamde ‘power tower’-centrale. Het terrein van 185 hectare bestaat uit een verzameling van 2650 spiegels (heliostaten) die de zonnestralen richten op de top van een 140 meter hoge centrale toren. De warmte van de geconcentreerde zonnestralen verhitten gesmolten zouten in de toren tot meer dan 500 °C. De hete zoutvloeistof worden vervolgens opgeslagen in tanks die speciaal ontworpen zijn om de hoge temperaturen te behouden. Door dit hypermoderne hitteopslagsysteem kan de energiecentrale zonder binnenkomende zonnestraling nog 15 uur lang haar stoomturbines aandrijven en elektriciteit opwekken.

24 uur lang zonne-energie

Gemasolar’s 24-uurslevering betekent een enorme sprong voorwaarts in het aantonen van de betrouwbaarheid van zonne-energie, wat een van de grootste uitdagingen in deze industrie is. Naast de mogelijkheid om elektriciteit ‘s nachts en op bewolkte dagen op te wekken, kunnen ook pieken in de vraag naar elektriciteit beter opgevangen worden. Of, zoals Torresol zelf aangeeft in een persbericht: "De betrouwbaarheid van zonne-energie wordt vergelijkbaar met die van een conventionele fossiele-brandstofcentrale, wat doorslaggevend is wanneer de vraag naar hernieuwbare energie toeneemt."

110 GWh per jaar

De centrale was slechts een maand in bedrijf voordat het de 24 uur levering haalde. Diego Ramírez, directeur van productie bij Torresol Energy: "De hoge prestaties van de installatie vielen samen met enkele dagen van uitmuntende zonnekracht, wat het mogelijk maakte dat de opslagtank voor het hete zout haar volledige capaciteit bereikte. We hopen dat onze levering aan het netwerk in de komende dagen uitkomt op een gemiddelde van 20 uur per dag."

De energie van Gemasolar wordt naar een nabijgelegen verdeelstation gestuurd, waar de elektriciteit in het gewone lichtnet geïnjecteerd wordt. Torresol schat dat Gemasolar ongeveer 110 GWh elektriciteit per jaar kan opwekken. Genoeg om ongeveer 25 000 huizen van stroom te voorzien en daarnaast de uitstoot van CO2 met 30.000 ton per jaar te verminderen.