Zeldzame aardmetalen – China trekt de teugels aan

Als één land beschikt over zo ongeveer 95% van de wereldproductie van zeldzame aarden, dan zouden er alarmbellen moeten gaan rinkelen. China bevindt zich in deze monopoliepositie en is nu hard bezig om de prijzen op te drijven.

China verhoogt de prijzen van zeldzame aardmetalen en kritische grondstoffen om zelf in een voordelige concurrentiepositie te komen bij de vervaardiging van eindproducten en om ondernemingen te bewegen om in China te investeren en hun productie niet elders onder te brengen.

Zeldzame aardmetalen zijn zeventien zware scheikundige elementen die van nature op en in de aarde voorkomen. De zeldzame aarden zijn scandium, yttrium en de vijftien lanthaniden. als neodymium en gadolinium. 

De klassieke zeldzame aardmetalen en andere kritische grondstoffen als gallium, germanium en tantalium worden vrijwel overal in de elektronica gebruikt. De VS en Canada zoeken nu in andere landen naar mogelijke mijnen om de benodigde aardmetalen te kunnen delven. Dat heeft wel tijd nodig, zeker nog een jaar of drie. Maar het is niet verwonderlijk dat tijdens de beurscrisis in augustus de aandelenkoersen van de mijnondernemingen die zoeken naar de zeldzame aarden al na enkele uren weer op hun oude niveau stonden.  

Lijst van kritische grondstoffen op EU niveau (alfabetisch gerangschikt)

Antimoon Indium
Beryllium Magnesium
Kobalt Niobium
Fluorspaat Platina Groep Metalen
Gallium Zeldzame Aardmetalen
Germanium Tantalium
Grafiet Wolfram

Bron: : Critical raw materials for the EU, European Commission DG Enterprise and Industry, 30 July 2010