Vrouwen in chip-industrie massaal onvruchtbaar

De elektronica-industrie weet al dertig jaar dat de chemicaliën die worden gebruikt om chips te maken kanker en onvruchtbaarheid veroorzaken bij vrouwen. En in plaats van te zoeken naar andere chemicaliën, is de productie geëxporteerd van de Verenigde Staten naar Azië. Dat is te lezen in een choquerend artikel in Bloomberg Businessweek.

Bij het produceren van chips worden meer dan honderd chemicaliën gebruikt. Een deel daarvan is onschadelijk voor de mensen die ermee werken, maar een ander deel doet wel degelijk kwaad. Met name de ethyleenglycolethers, gebruikt bij het etsen en strippen van de chips, zijn gevaarlijk. Vooral vrouwen in de vruchtbare leeftijd kunnen beschadigd raken: een groep die toevalligerwijs ruim is vertegenwoordigd aan de elektronica-productielijnen.

De geschiedenis leest als een thriller. In 1984 vertelt student James Stewart epidemoloog Harris Pastides dat een aantal vrouwen bij het elektronicabedrijf waar hij werkt, Digital Equipment Corp., een miskraam heeft gehad. Pastides stelt voor om een onderzoek te doen, het bedrijf gaat akkoord, en twee jaar later worden de eerste resultaten bekend: de werkneemsters hadden twee keer zo veel miskramen als gemiddeld.

Het bedrijf stelt koepelorganisatie Semiconductor Industry Association op de hoogte en uitgebreid onderzoek volgt. Pastides onderzoekt veertien SIA bedrijven, 42 fabrieken, en 50 000 werknemers. IBM laat een eigen onderzoek uitvoeren door Johns Hopkins University. De resultaten van alle studies zijn hetzelfde: twee keer zo veel miskramen als gebruikelijk.

De SIA identificeert een groep chemicaliën als de waarschijnlijke oorzaak en belooft een alternatief te zoeken. IBM belooft zelfs om deze chemicaliën binnen drie jaar niet meer te gebruiken in zijn fabrieken wereldwijd.

Maar dat is volgens Bloomberg niet gebeurd. De Amerikaanse industrieën hebben het gevaarlijke deel van het werk geoutsourced naar leveranciers in Azië. Het magazine concludeert op basis van vertrouwelijke data dat de schadelijke chemicaliën daar in elk geval tot eind 2015 op grote schaal zijn gebruikt…

Lees verder bij de bron:
In 2009, South Korean scientists tested a total of 10 random samples taken from drums of photoresists at a Samsung plant and an SK Hynix plant. Because concern then focused on leukemia, the photoresists were tested only for toxins related to that disease. One was benzene, which was known to cause the rare form of leukemia that killed the Samsung co-workers, and another was the most toxic of the EGEs, a chemical commonly called 2-Methoxyethanol, or 2-ME. Tests showed 2-ME in 6 of the 10 photoresist samples, according to a copy of the results. Of the two samples that contained the highest concentrations, one came from SK Hynix, the other from Samsung.