Vrouwelijke onderzoekers binnen EU nog steeds ondervertegenwoordigd

Hoewel het aandeel vrouwelijke onderzoekers in Europa stijgt, blijft de ondervertegenwoordiging van vrouwen in wetenschappelijke disciplines en loopbanen bestaan. Dit is de boodschap van het rapport ‘She Figures’, dat zojuist door de Europese Commissie is uitgebracht. Vrouwen vertegenwoordigen slechts 33% van het aantal Europese onderzoekers, 20% van het aantal hoogleraren en 15,5% van het aantal hoofden van instellingen in de hoger-onderwijssector.

Europees commissaris voor Onderzoek, innovatie en wetenschap  Máire Geoghegan-Quinn zei hierover: "Ondanks enkele verbeteringen in de afgelopen jaren zijn vrouwelijke onderzoekers nog steeds in de minderheid en vooral het ‘glazen plafond’ staat vrouwen in de weg bij het verkrijgen van topposities. Dit is niet alleen een grote onrechtvaardigheid maar ook een enorme verspilling van talent. De Commissie richt zich in haar onderzoeksprogramma’s op de bevordering van gendergelijkheid en is bezig om een verandering teweeg te brengen in de diep gewortelde institutionele cultuur."

Nog steeds moeilijk

Uit het rapport blijkt dat vrouwen slechts 40% van alle onderzoekers in de hogeronderwijssector en de overheidssector vertegenwoordigen en 19% van alle onderzoekers in het bedrijfsleven. Hoewel het aantal vrouwelijke werknemers in alle sectoren sterker is gegroeid dan het aantal mannelijk collega’s (een jaarlijkse groei tussen 2002 en 2009 van 5,1% onder vrouwen in verhouding tot een groei van 3,3% onder mannen) hebben vrouwen het nog steeds moeilijk om beleidsfuncties te verkrijgen, met gemiddeld slechts half zoveel vrouwen als mannen in wetenschappelijke besturen en raden van bestuur in de EU.

In 2010 was het aantal vrouwelijke studenten (55%) en afgestudeerden (59%) hoger dan het aantal mannelijke studenten, maar het aantal mannelijke promovendi en afgestudeerde promovendi was hoger dan het aantal vrouwelijke promovendi (respectievelijke 49% en 46%). Hoger op de academische carrièreladder 44% van de onderzoekers met een doktersgraad in de eerste fase van hun academische carrière was vrouw en slechts 20% van de onderzoekers op het hoogste niveau van een academische carrière was vrouw. De ondervertegenwoordiging van vrouwen is nog opvallender op het gebied van wetenschap en techniek.

Barrières opheffen

Het bevorderen van gendergelijkheid is een van de voornaamste prioriteiten van de Commissie voor de totstandbrenging van de Europese Onderzoeksruimte (EOR). De Commissie heeft de lidstaten gevraagd de barrières op te heffen die de werving, het behoud en de loopbaanontwikkeling van vrouwelijke onderzoekers in de weg staan. De Commissie wil ook de genderongelijkheid op het gebied van besluitvorming aanpakken.