Voedsel in 3D grote stap voorwaarts voor kwaliteitscontrole (video)

Onderzoekers van KU Leuven ontwikkelden innovatieve meettechnieken en software waarmee ze de structuur van voedingsmiddelen in beeld kunnen brengen. Dit is een grote stap voorwaarts voor onder andere de kwaliteitscontrole van ons voedsel.

Deze week vindt het InsideFood symposium plaats. Leuvens professor Bart Nicolaï van de Afdeling Mechatronica, Biostatistiek en Sensoren stelt er de resultaten voor van zijn onderzoek rond 3D-imaging van voedingsmiddelen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de cellulaire opbouw van groenten en fruit of de luchtbellenverdeling in een mousse of kaas. Het team van professor Nicolaï toonde voor het eerst aan dat de 3D microstructuur van voedsel erg nuttige informatie bevat over de kwaliteit, stabiliteit en bewaarbaarheid ervan. De onderzoekers legden ook bloot hoe de microstructuur van voeding kan worden aangepast door de samenstelling en bereiding te wijzigen.

Producten en processen innoveren 

Professor Nicolaï: "De nieuwe technieken bieden tal van mogelijkheden voor de voedingsindustrie om processen en producten te innoveren. Nu het nut van de nieuwe sensortechniek is aangetoond, kan men gaan kijken naar het gebruik ervan voor online inspectie en sturing van productie-, verpakking- en sorteringsprocessen. Door de inzet van sensoren en sturing kan de voedingsindustrie de kwaliteit van de producten verhogen en de afvalstromen verminderen."

Het symposium zal een aantal innovatieve ontwikkelingen presenteren en nieuwe wegen voor de voedingsindustrie bespreken. Onderwerpen die zeker aan bod komen, zijn: hoge-resolutie 3D beeldvorming met röntgenstralen micro-CT, MRI en OCT, snelle optische technieken voor het screenen van de microstructuur, software voor de verwerking van 3D beelden van de microstructuur, structuur-bepaalde eigenschappen van voedingsproducten (van ijs tot appel, van kaas tot chocola), en nieuwe producten (emulsies, microdropsystemen) en procestechnieken zoals de 3D printer.

.