Vergassen biomassa kansrijk voor industrie

Onderzoekers hebben een methode gevonden om geavanceerde biobrandstoffen efficiënt te produceren. Hiermee bieden biobrandstoffen een duurzaam alternatief voor verwarming, het opwekken van elektriciteit en als brandstof.

Het overstappen van fossiele brandstoffen naar duurzame alternatieven is voor veel sectoren een uitdaging. Door lange investeringscycli is het onder andere in zware industrieën als olie-industrie of de papiersector noodzakelijk hiermee vroegtijdig te beginnen. Tegelijkertijd is het zaak om direct het juiste alternatief te kiezen, aangezien een overstap de nodige financiële investeringen met zich meebrengt. Onderzoekers hebben daarom onderzocht welk alternatief de meeste potentie biedt.

Biomassa vergassen

Dit blijkt het vergassen van biomassa te zijn. Hierbij wordt biomassa bij een hoge temperatuur omgezet in een gas. Dit gas kan vervolgens worden verwerkt tot eindproducten die momenteel worden geproduceerd uit olie of aardgas. Een van deze eindproducten is biogas, dat aardgas in bestaande gasnetwerken kan vervangen.

Voorheen werd de ontwikkeling van de vergassingstechnologie gehinderd door het teer dat vrijkomt uit de biomassa en dat het proces kan verstoren. Onderzoekers van de Energy Technology divisie van de Chalmers University of Technology hebben echter een nieuwe productiemethode ontdekt waarmee zij een hogere kwaliteit biogas kunnen produceren via chemische processen. Daarnaast zijn zij erin geslaagd de teer die hierbij vrijkomt beter te beheren. In combinatie met de ontwikkeling van warmtewisselende materialen biedt dit nieuwe mogelijkheden om biomassa efficiënt te vergassen.

Bestaande boilers aanpassen

"Wat deze technologie zo aantrekkelijk maakt voor verschillende industrieën is de mogelijkheid bestaande boilers aan te passen", zegt Martin Seemann, hoogleraar Energie Technologie bij Chalmers. "Wij hebben in 2007 op deze manier onze eigen onderzoeksboilers gebouwd en hebben hier nu meer dan 200 manjaren aan ervaring mee opgedaan", aldus Hendrik Thunman, hoogleraar Energie Technologie bij de Zweedse Chalmers University of Technology. "Gecombineerd met lessen die op industrieel niveau zijn opgedaan tijdens het GoBiGas (Gothenburg Biomass Gasification) demonstratieproject dat in 2014 werd gelanceerd, kunnen we nu zeggen dat deze technologie klaar is voor de wereld."