UT-onderzoek spin-elektronica ‘een van de beste doorbraken van 2009’

De doorbraak in ‘spin-elektronica’ die onderzoekers van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie eind november publiceerden in Nature, behoort tot de belangrijkste doorbraken in de natuurkunde van het jaar 2009, volgens het Engelse Institute of Physics (IOP). Dankzij deze vinding van de UT-wetenschappers komen compactere en energiezuiniger chips een beslissende stap dichterbij.

In november publiceerden Ron Jansen en zijn collega’s in Nature een manier om een magnetisch materiaal rechtstreeks te koppelen aan een halfgeleider. De ‘spins’ van de elektronen in het magnetisch materiaal werden via een ultradun laagje aluminiumoxide doorgesluisd naar de halfgeleider. Op deze manier is magnetisch opgeslagen informatie rechtstreeks te verwerken in een halfgeleidercircuit. En dat nu eens niet bij extreem lage temperaturen, maar bij kamertemperatuur. Dat brengt toepassingen aanzienlijk dichterbij. Het manipuleren van spins kost weinig energie; tegelijk kan de nieuwe benadering profiteren van state-of-the-art technologie die al voor conventionele elektronica beschikbaar is.

Het Institute of Physics is een belangrijke gemeenschap voor fysici, met meer dan 36.000 leden wereldwijd. IOP geeft onder meer Physics World uit, dat deze week de beste doorbraken van 2009 publiceert. Dé doorbraak van 2009 heeft volgens Physics World te maken met quantum computing, waarin wetenschappers van het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) een belangrijke stap hebben gezet. ‘Spins spotted in room-temperature silicon’ van de MESA+ onderzoekers valt in de categorie ‘Best of the rest’.

Meer over de ranglijst: http://www.physicsworld.com/

Of lees de topstory over het onderzoek van Ron Jansen en zijn collega’s.