Tijdens het Amsterdam Dance Event onderzochten wetenschappers van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en textielinnovator Byborre de toekomst van clubcultuur tijdens het exclusieve Red Bull Playrooms event. De Distributed and Interactive Systems (DIS) groep van het CWI, onder leiding van Pablo César, ondersteunde het evenement met innovatieve technologie die op de achtergrond de unieke, persoonlijke ervaring van de bezoeker regisseerde.
Verschillende experts – elk op een ander gebied- beïnvloedden de ervaring van de bezoekers door middel van muziek, eten en geur. Het speciaal voor dit event door CWI ontworpen systeem (netwerk, sensoren, server) verzamelde en verwerkte geruisloos data van de bezoekers. Het achterhaalde zo de meest waardevolle momenten om digitaal vast te leggen. Het event – met een geheime line up en locatie – vond plaats op donderdag 20 en vrijdag 21 oktober en was was exclusief toegankelijk voor ‘friends of Red Bull’.
CWI als zesde zintuig
Red Bull Playrooms 2016 draaide om de vijf zintuigen. Deze werden op een unieke manier verbonden door technologie ontwikkeld door de DIS-groep van het CWI, op de achtergrond functionerend als een zesde zintuig. David A. Shamma, projectleider bij DIS: "In alle aspecten van ons leven zal technologie een significante rol spelen in de manier waarop er wordt gecommuniceerd tussen onszelf en onze omgeving."
Pablo César, groepsleider van DIS: "Samen met onze partners zijn we een nieuw, wetenschappelijk onderzoek naar muziekevents gestart. Het event lijkt op het eerste gezicht een goed geregisseerde avond uit, maar is eigenlijk een omgevingsgerichte studie van een ecosysteem, waarmee we kunnen onderzoeken hoe een toekomstig intelligent systeem eruit zou moeten zien.’"
De tijdens het experiment verzamelde data zijn zorgvuldig geanonimiseerd en bewerkt, zodat ze geschikt zijn voor wetenschappelijk onderzoek. Daarmee kan in de toekomst meer gezegd worden over sociaal gedrag en de wisselwerking tussen technologie en omgevingsfactoren.
CWI & Byborre
CWI ondersteunde Byborre met de ontwikkeling van technologie voor de door hen ontworpen polsbanden met een sensor. Borre Akkersdijk: "De afgelopen jaren hebben we veel energie gestoken in het implementeren van technologie in materialen. Dit maakt het mogelijk te analyseren waar mensen staan, dansen, lopen en zelfs de manier waarop mensen bewegen. Zo kun je bijvoorbeeld meten wat voor invloed de DJ heeft op iemands zintuigen. CWI heeft het mogelijk gemaakt deze data te verzamelen en meten. Hun bijdrage was onmisbaar voor een correcte uitvoering van dit experiment."
Draagbare technologie raakt meer en meer geïntegreerd in de maatschappij. Door sensoren in textiel op te nemen, kan mode worden ontworpen die reacties van de drager waarneemt. Dit is niet de eerste keer dat CWI en Byborre samenwerken in een publiek-privaat onderzoeksproject. Tijdens CWI in Bedrijf 2015 voerden zij al een experiment uit op het gebied van Smart Fashion.