Twentse robot opent AEX-beurs (video)

Voor het eerst in de geschiedenis is de AEX-beurs in Amsterdam officieel geopend door een robot. Een robot van de Universiteit Twente (UT) opende op maandag 24 februari met een slag op de gong de belangrijkste Nederlandse beursindex. De gongslag van de robotarm staat symbool voor de samenwerking tussen Shell en de UT in het Petrobot-project.

Robots moeten op den duur mensen vervangen bij inspecties in drukvaten en opslagtanks in de olie-, gas- en petrochemische industrie. Prof. Stefano Stramigioli van de UT is samen met zijn Zwitserse collega prof. Roland Siegward wetenschappelijk adviseur van het project. Namens Shell was Gerald Schotman, CTO Executive en Vice-President R&D en innovatie, aanwezig bij de openingsceremonie.

Lichtgewicht

De Light Weight Robot (type LWR4+) is door de UT gekocht van robotfabrikant Kuka en wordt in Twente gebruikt voor onderzoeksdoeleinden. De robot is uniek omdat er speciale sensoren in de arm geplaatst zijn die de motoren in staat stellen de bewegingen met ‘gevoel’ bij te sturen. Interactie tussen mens en machine is hierdoor mogelijk. Masterstudent Jop Huttenhuis uit de vakgroepen Robotics and Mechatronics (RAM) en Werktuigbouwkundige Automatisering (WA), heeft de robot speciaal geprogrammeerd om de gongslag op Beursplein 5 uit te voeren.

Shell-topman Gerald Schotman drukte op de knop drukken waarna de robot in actie kwam "Dit staat symbool voor de steeds groter wordende interactie tussen mens en robot", zegt Stefano Stramigioli. "Robots zijn een goed voorbeeld van hoe hoogwaardige technologie tijdrovend en gevaarlijk werk van de mens kan overnemen. Grote energiebedrijven als Shell maken samen met academische partners als de Universiteit Twente het verschil in innovaties, welvaart en economie."

Petrobot

De Europese Commissie lanceerde eind 2013 onder leiding van Shell het Petrobot-project. Binnen dit project ontwikkelt een consortium van tien Europese bedrijven samen met academische partners als de Universiteit Twente robots die mensen kunnen vervangen bij inspecties in drukvaten en opslagtanks in de olie-, gas- en petrochemische industrie. Tot nu toe moeten deze installaties buiten bedrijf worden gesteld om ervoor te zorgen dat inspecteurs er veilig in kunnen werken. Daarvoor is het niet voldoende om een klep te sluiten, maar moeten de reservoirs worden losgekoppeld van de actieve delen van de installatie. Vervolgens moeten de reservoirs grondig worden gereinigd om alle producten te verwijderen die ontvlambare of giftige gassen kunnen afgeven. In grote reservoirs worden vervolgens steigers geplaatst, zodat de inspecteurs overal bij kunnen. Na afloop van de inspectie, die vaak een paar uur duurt, moet al dit werk in omgekeerde volgorde worden verricht.

Dankzij robottechnologie kan deze lange en dure procedure binnenkort worden vereenvoudigd. Hierdoor wordt personeel minder blootgesteld aan eventueel gevaarlijke omstandigheden, bespaart de sector tijd en middelen, worden er nieuwe markten voor de Europese roboticasector aangeboord en ontstaat er werkgelegenheid binnen de productie en het onderhoud van robotica.

De looptijd van het Petrobot-project is drie jaar en het budget bedraagt 6,2 miljoen euro. Financiering komt uit het FP7 kaderprogramma. Mede dankzij de grote inzet van Eurocommissaris Neelie Kroes is het belang van robotica erkend door de EU en zal voorgezet worden in het Horizon 2020 Robotica PPP-programma. Met Horizon 2020 stimuleert de Europese Commissie onderzoek en innovatie.