De Technische Universiteit Eindhoven bouwt een nieuwe windtunnelfaciliteit. De faculteit Bouwkunde gaat met deze zogeheten ‘atmosferische grenslaagtunnel’ onder meer onderzoek doen naar de windstromen rond gebouwen, schepen en sporters. In tegenstelling tot de meeste huidige windtunnels kunnen met deze faciliteit de windstromen vlak boven het aardoppervlak worden nagebootst. De TU/e is de eerste universiteit in Nederland met dit type windtunnel. De realisatie wordt naar verwachting in oktober 2015 afgerond.
De meeste windtunnels leggen objecten bloot aan een uniforme luchtstroom – vergelijkbaar met de situatie hoog in de lucht. De nieuwe windtunnel van de TU/e gaat juist de situatie simuleren vlak boven het aardoppervlak, waar de windstroom voortdurend varieert van richting en sterkte. Met de ‘atmosferische grenslaagtunnel’ kunnen windhinder, windbelasting en andere windeffecten rond gebouwen, schepen of sporters nauwkeurig nagebootst worden, rekening houdend met de invloed van omliggende gebouwen en andere ‘windobstakels’ op de windstromingen.
Uniek bouwkundig onderzoek
"Met deze windtunnel kunnen we bouwkundig onderzoek doen dat in de meeste windtunnels ter wereld niet mogelijk is", zegt hoogleraar bouwfysica Bert Blocken van de faculteit Bouwkunde, die de windtunnel voor zijn onderzoek zal gebruiken. Zo krijgt de windtunnel een lengte van 50 meter, zodat windstromen voor grote stukken aardoppervlak nagebootst kunnen worden. "Daardoor kunnen we bijvoorbeeld berekenen wat de windeffecten zijn voor bestaande of nieuwe gebouwen in een stadscentrum of de verspreiding van luchtverontreiniging over een groot gebied", aldus Blocken.
Scheepsbouw en topsport
Ook de scheepsbouw kan van de nieuwe faciliteit profiteren. "Bij het bouwen van schepen komt steeds meer aandacht voor de windbelasting op een schip in het kader van energiebesparing, en voor de verspreiding van uitlaatgassen over het dek", zegt Blocken. Daarnaast hoopt de onderzoeker topsportteams aan zich te binden. "De windtunnel biedt bijvoorbeeld ruimte voor een complete wielerploeg om verschillende opstellingen in een ploegentijdrit te vergelijken."
Eerste universiteit
De windtunnel wordt de komende maanden gebouwd op de TU/e-campus naast de faculteit Bouwkunde en is in het najaar van 2015 gereed voor het doen van de eerste kalibratiemetingen. De faculteit Bouwkunde zal bovendien voor externe partijen windtunnelmetingen gaan uitvoeren.