TNO organiseert IPv6 symposium voor het MKB

Op 10 september 2009 organiseert TNO Informatie- en Communicatietechnologie een symposium met het doel het MKB meer inzicht te geven in IPv6. Het symposium brengt (toekomstige) gebruikers en aanbieders van IPv6 met elkaar in contact.

Deze dag wordt begeleid door de voorzitter van de IPv6 taskforce,en Directeur Kennis bij TNO, Erik Huizer en wordt georganiseerd door ICT-Kring Delft, TNO en TU Delft. De bijeenkomst is interessant voor ondernemers (als Internet gebruikers), ICT-ondernemers (als diensten aanbieders) en kleine ISP’s/netwerk operators (als Internet aanbieders). Diverse sprekers uit het bedrijfsleven (MKB, ISP), TNO en TU Delft delen hun visie en ervaringen over IPv6.

Het belang van IPv6
Door de explosieve groei van Internet raken de IPv4-adressen eind 2011 op. Hierdoor zal het Internet stoppen met groeien. De originele ontwikkelaars van het Internet (begin jaren ’70 van de vorige eeuw) hielden rekening met 4 miljard unieke IPv4-adressen. Voor die tijd leek dat meer dan genoeg, de PC was immers nog niet eens uitgevonden. Inmiddels zijn die 4 miljard adressen bijna op, en groeit het aantal apparaten met internetconnectiviteit steeds harder.
Wanneer het voor nieuwe gebruikers, bedrijven, organisaties, websites of apparaten niet meer mogelijk is om zich met een uniek adres aan te sluiten op het Internet dan zijn ze niet meer voor iedereen op het Internet bereikbaar. Hierdoor neemt de groei van hun potentiële klantenkring voor producten en diensten die ze via Internet aanbieden af, hetgeen kan leiden tot omzetverlies.

Nu voorbereiden op overgang naar IPv6
IPv6 geldt als de oplossing voor dit probleem. IPv4-adressen bestaan uit 32 bits, terwijl IPv6-adressen uit 128 bits bestaan. Daardoor heeft IPv4 ongeveer 4 × 109 adressen, terwijl IPv6 er ongeveer 3,4 × 1038 heeft. Dat is meer dan 50.000 quadriljoen unieke adressen per aardbewoner. Daarnaast heeft IPv6 nog een aantal andere voordelen zoals de automatische configuratie van adressen zonder gebruik te hoeven maken van DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol).

Nieuwe Internetgebruikers zullen gedwongen zijn IPv6 te gaan gebruiken waar meer dan voldoende adressen beschikbaar zijn. Maar deze gebruikers kunnen dan geen websites bereiken die alleen op de oude versie (IPv4) bereikbaar zijn. Gelukkig is het relatief simpel om zowel de oude versie van Internet (IPv4) als de nieuwe versie (IPv6) naast elkaar te ondersteunen. Door dat bijtijds te doen minimaliseert u kosten en maximaliseert u de bereikbaarheid voor uw klanten.

Welke maatregelen moet MKB treffen?
Het is voor een ondernemer van groot belang om niet af te wachten, maar actief de juiste maatregelen te treffen om goed voorbereid te zijn op de transitie van IPv4 naar IPv6.