Voorzichtige robothanden (video)

Voor vliegensvlugge productie van auto’s draaien robots hun hand niet om, maar de eerste de beste paprika blijft achter met deukjes gemaakt door robotvingers. Er is dus behoefte aan ‘voorzichtige’ robothanden. Vanuit de TU Delft is begin dit jaar het bedrijf Lacquey BV gestart, dat zich richt op de ontwikkeling van deze speciale robothanden voor de tuinbouw. Nu alle testen succesvol zijn afgerond, is het nieuwe product klaar voor de lancering.

‘Voorzichtig grijpen is eigenlijk een kwestie van een goed mechanisch ontwerp van de robothand, waarbij de kracht van een motor evenredig over de vingerkootjes verdeeld wordt’, legt robotica-expert Martijn Wisse van de Delftse faculteit 3ME uit. Het spier-pezenstelsel van de menselijke hand diende hierbij als inspiratie voor de nieuwe robothanden. ‘Hierdoor zijn de robotgrijpers niet alleen voorzichtig, maar kunnen ze ook zonder problemen omgaan met verschillende soorten producten.’

Krachtverdeling

Een Lacquey Robot Hand kan delicate producten met variabele vormen beetpakken dankzij de underactuation technologie waar TU Delft al jaren onderzoek naar doet, onder andere voor handprothesen. Deze technologie houdt in dat de motorkracht evenredig over de vingers verdeeld wordt, zodat er nergens drukplekken ontstaan. Een greep ontstaat doordat de vingers afzonderlijk om de productvorm heen vouwen totdat ze allemaal contact maken. Daarna wordt de contactkracht opgevoerd tot een vooraf ingestelde greepkracht.

Lakei

Het bedrijf Lacquey BV, oud-Engels voor lakei, is begin dit jaar vanuit de TU Delft gestart. Het bedrijf richt zich specifiek op de ontwikkeling van robothanden voor de agrosector. Alle testen zijn kort geleden met groot succes afgerond en het product is klaar voor de lancering. ‘We richten ons eerst op de Nederlandse markt, maar zien grote potentie over de grens’, aldus Richard van der Linde, directeur van Lacquey.

Workshop

Op donderdag 19 augustus verzorgen onderzoekers van de TU Delft en Polytechnique Montréal in de Canadese stad een internationale workshop over voorzichtige robothanden. Ontwerpers en onderzoekers krijgen daar een overzicht van de state-of-the-art en bepalen gezamenlijk wat de volgende ontwikkelingen moeten zijn.