Syntens stimuleert innovatie in high tech waardeketens

Syntens Innovatiecentrum wil de Nederlandse economie laten groeien door het versterken van innovatie in het midden- en kleinbedrijf. Syntens gaat dit jaar extra aan de slag met het stimuleren van innovatie binnen industriële waardeketens. Doel van dit nieuwe, landelijke project is om de ketenbekwaamheden van high tech MKB-bedrijven te versterken, nieuwe kennis toe te passen en bedrijven binnen de keten sneller en succesvoller te laten innoveren.

 Voor industriële producten wordt de internationale concurrentie steeds scherper. Bovendien neemt de technologische moeilijkheidsgraad toe, worden productlevenscycli korter en de eisen aan duurzaamheid hoger. De merkfabrikant bepaalt de productspecificaties en levert het integrale product aan de eindklant. Het werk daartussen wordt in toenemende mate het domein van (MKB)toeleveranciers. Daardoor worden de merkfabrikanten flexibeler, kunnen ze het innovatieproces versnellen, de complexiteit van de organisatie vereenvoudigen en zo een concurrerender eindproduct realiseren.

Stimulerende rol

In veel gevallen zijn MKB-bedrijven ook merkfabrikant. Voor hen is de toegenomen complexiteit van innovaties, nog meer dan voor grote merkfabrikanten, lastig te pareren. Ze vinden het vaak moeilijk om de juiste vertaalslag te maken, de juiste wegen te bewandelen en om samen te werken met ketenpartners. Syntens Innovatiecentrum kan door de uitgebreide netwerken en opgebouwde kennis over innovatie hier een stimulerende rol in spelen. Om die reden heeft Syntens het initiatief genomen om aan de slag te gaan met bedrijven binnen een waardeketen.

Innovatiescan

Binnen het project TopketenImpuls richt Syntens zich op merkfabrikanten, toeleveranciers, kennisinstellingen en ook eindgebruikers. De ambitie is om 100 waardeketeninnovaties binnen de topsectoren High Tech Systems & Materialen (HTSM), Water, Chemie en Energie te initiëren en te realiseren.

Met 50 gespecialiseerde innovatieadviseurs gaat Syntens enerzijds ketenbekwaamheden binnen de bedrijven in een keten versterken en anderzijds innovaties vanuit de keten aanjagen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een speciaal ontwikkelde waardeketen-innovatiescan. Hiermee worden de keten en de kansen voor het versterken van ketencompetenties en kansen voor innovatie blootgelegd. De uitkomsten uit de innovatiescan worden vervolgens omgezet in een actieplan; een plan dat een leidraad is voor het realiseren van integrale waardeketeninnovaties en de verdere ondersteuning en begeleiding door Syntens.

Syntens heeft in dit project de rol van initiator, verbinder, aanjager en onafhankelijk klankbord.

Voorbeeld: Hoefnagel special alloy & services

Een voorbeeld waar ketensamenwerking al goed is ontwikkeld, is Hoefnagel special alloy & services. Van oudsher is dit bedrijf uit het Brabantse Sprang-Capelle handelaar van speciale materialen en legeringen, die doorgaans moeilijk verkrijgbaar zijn. Hiervoor handelt Hoefnagel over de gehele wereld, zonder dat de materialen bij hem zelf aankomen. Klanten zijn bedrijven die te maken hebben met corrosie, slijtage en extreem hoge of lage temperaturen. De door het bedrijf verkochte materialen zijn meestal moeilijk te bewerken. Hiervoor is vaak specifieke kennis en ervaring nodig. Hoefnagel heeft een netwerk van bedrijven om zich heen weten te verzamelen die de gevraagde bewerkingen kunnen uitvoeren. Mede dankzij de adviezen en contacten die Syntens heeft aangedragen, heeft Hoefnagel zijn propositie duidelijk kunnen formuleren en heeft het bedrijf zich ontwikkeld van een pure handelaar in speciale (high tech) materialen tot onderdelenleverancier.

Voorbeeld : Traject Businessversneller

Het grootste deel van de producten waar bedrijven hun omzet mee genereren, bestaat korter dan vijf jaar. Daarom is het voor ondernemers van belang om steeds bezig te zijn met de ontwikkeling van nieuwe producten of het verbeteren van het bestaande productenpakket. Daar is kennis voor nodig die vaak niet binnen het bedrijf voorhanden is. Het traject Business Versneller (een samenwerking tussen Syntens, enkele hogescholen in de regio, De Kennisalliantie en De Koninklijke Metaalunie) is een leertraject voor ondernemers waarin zij leren hoe ze zelf succesvolle productontwikkeling en -vermarkting kunnen doen. Het resultaat van businessversneller is, vanuit een heldere visie op de toekomst een nieuwe cash cow te definiëren en te realiseren en optimaal gebruik te maken van de nieuwe kansen! De deelnemers maken hierbij gebruik van de kennis van de hogescholen, ervaringen van collega- ondernemers en de kennis van Syntens. Het traject vindt plaats in de regio’s Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Eerdere trajecten werden beoordeeld met een ruime 8.