Superzonnepanelen: Made-in-Holland en met een korte CO2-terugverdientijd

Ze klinken duurzaam, zonnepanelen. Maar de giftige stoffen in het soldeer- en glaswerk van afgedankte panelen gaan nog voor een flink milieuprobleem zorgen. En een gemiddeld zonnepaneel gaat slechts tien jaar mee. ‘Dat kan goedkoper, schoner en efficiënter’, dacht natuurkundige Michiel Mensink. Zijn bedrijf Exasun produceert Made-in-Holland zonnepanelen die tenminste 30 jaar meegaan, geen giftige stoffen bevatten, en zo’n 10% meer rendement opleveren dan de huidige gemiddelde siliciumpanelen.

Mensink bedacht in 2010 met dat zonnepanelen veel goedkoper konden. "Hoge kosten waren destijds een bottleneck in de verduurzaming. En als je daar iets aan kunt doen, dan moet je het doen. Als ondernemer moet je op een soort missie zijn. Geld is voor mkb’ers vaak niet de voornaamste drijfveer."

Wat maakt Exasun zo innovatief?

"We doen twee dingen anders: huidige panelen verbinden zonnecellen door middel van soldeerwerk, wij verbinden ze via een printplaattechnologie. Daardoor heb je minder spanning en lagere weerstandsverliezen. De cellen worden bijna niet meer belast, een enorm voordeel voor de levensduur. En die langere afschrijvingstijd maakt de stroomkosten veel lager. Ten tweede gebruiken we betere componenten en materialen, waaronder een glasplaat aan de achterkant van het paneel. Dat zorgt ervoor dat UV-licht geen schade kan aanrichten en er geen waterdamp en andere gassen bij de zonnecellen kunnen komen. En dat zijn de grootste veroorzakers van achteruitgang. De glasplaat maakt een Exasun-paneel ook veel sterker: het kan hagelstenen van 8 centimeter weerstaan. Zelf getest met een hagelkanon", zegt Mensink. "Een enorm geweld". De verbeteringen zorgen voor een dusdanige hoger rendement dat een particulier stroom kan produceren tegen vrijwel de stroomkosten van een gascentrale: 4 à 5 cent per kilowattuur.

Wat is de maatschappelijke waarde van Exasun?

"Als je een zonnepaneel in China laat produceren, dan wordt er al meer CO₂ uitgestoten dan hier. In China gebruiken ze veel kolencentrales. Tel daar het oceaantransport nog eens bij op en je hebt een behoorlijke uitstoot." Exasun produceert zijn panelen daarom in Den Haag, local for local. "Mede door de korte levensduur besparen huidige panelen ongeveer vijf keer zoveel CO₂ als ze hebben gekost, een Exasun-paneel bespaart maar liefst dertig keer de CO₂ die hij heeft gekost. De CO₂-terugverdientijd is dus veel korter."

Hoe ziet de toekomst voor Exasun eruit?

"Komende maand nemen we onze nieuwe productielijn in gebruik. Momenteel produceren we 150 grote panelen per dag, in de nieuwe productiestraat worden dat er eind dit jaar zo’n 1000 per dag. Dan breiden we de verkoop uit naar onze buurlanden. En over 10 jaar? Dan hoop ik dat we een merk als Velux zijn. Dé standaard solar tile in Nederland en daarbuiten."

Bron: innovationquarter.nl