Subsidie voor batterijonderzoek

Een Delftse onderzoeker heeft een ERC Consolidator Grant ontvangen van maximaal 2 miljoen euro voor onderzoek naar nieuwe batterijen. De Consolidator Grant ondersteunt talentvolle, excellente onderzoekers met 7 tot 12 jaar ervaring na het afronden van hun promotieonderzoek. Met de Grant kunnen de onderzoekers zich gaan vestigen als onafhankelijk onderzoeksleider.

 Het project van Angelo Simone gaat over een ander type batterijen. Hoewel vrijwel alle componenten van draagbare apparaten steeds kleiner, lichter en krachtiger worden, is de elektrochemische technologie nog ver verwijderd van de perfecte batterij (die ook licht, klein en krachtig is). Simone wil dit probleem op een geheel andere manier bekijken. De formule "mobiel apparaat = behuizing + elektronica + batterij" zou versimpeld kunnen worden door het combineren van de structurele functie van de behuizing met die van de batterij (energiebron), in een zogenoemde structural battery. Een dergelijke aanpak zou het gewicht en grootte van onze smartphones, tablets en laptops verkleinen en op die manier ruimte scheppen voor radicale andere verschijningsvormen van consumenten-elektronica.

Intere spanningen

Dit project doet onderzoek naar het effect van elektrochemisch-mechanische interactie op de mechanische prestaties van structural batteries. Begrip van en controle over de mechanische degradatie in structural batteries is van het hoogste belang, gezien hun gecombineerde structurele-elektrische functie. De belangrijkste zorg is in hoeverre interne spanningen, ontstaan door extern aangebrachte mechanische druk, de prestatie van de batterij beïnvloeden en, omgekeerd, of het normale functioneren van de batterij een negatief effect zal hebben op zijn mechanische eigenschappen. De complexiteit van deze processen kan alleen adequaat worden behandeld met dedicated computational technieken. Dit project biedt een unieke mogelijkheid voor het ontwerp en implementatie van het eerste multiphysics en multiscale computational framework voor de analyse van structural batteries.

Angelo Simone ontving zijn ERC Consolidator Grant binnen het domein ‘Physical Sciences and Engineering’

  

Nanodraden

Ook prof.dr.ir. Erik Bakkers (Technische Natuurkunde bij TU/e en deeltijdhoogleraar bij Quantum Nanoscience aan de TU Delft) ontvangt een Consolidator Grant van de European Research Council. Bakkers wil de 2,7 miljoen euro gebruiken voor nieuwe combinaties van materialen om nanodraden te maken.