STW introduceert flexibel beleid rondom intellectueel eigendom

STW flexibiliseert het beleid rondom de kennis die voortvloeit uit STW-projecten. Vanaf 15 april biedt STW de mogelijkheid aan onderzoekers en partijen waarmee zij samenwerken om eigen afspraken te maken over het recht op intellectueel eigendom. Op die manier wil STW sterker inspelen op de wensen van onderzoekers en medefinanciers die zijn betrokken bij STW-projecten.

Als financier van toepassingsgericht en technisch-wetenschappelijk onderzoek is STW vanouds partij in onderhandelingen over kennisbescherming en -exploitatie. STW hanteert daarbij tot nu toe een beleid waarbij het recht op intellectueel eigendom uit STW-projecten automatisch bij STW ligt. Het nieuwe beleid biedt onderzoekers en andere betrokkenen van STW-projecten de mogelijkheid om zelf afspraken te maken over het eigendomsrecht.

Snelheid

Deze nieuwe mogelijkheid kan de snelheid van kennisvalorisatie bevorderen, en een snellere start van het onderzoek bewerkstelligen. Met name wanneer bedrijven en kennisinstellingen al weten hoe ze willen gaan samenwerken, en hun afspraken rondom intellectueel eigendom al passen binnen publiekgefinancierd onderzoek als dat van STW, kan een meer neutrale en bemiddelende rol van STW helpen om onderzoek sneller op te starten.

Zodra de nieuwe aanpak in werking treedt, geldt deze voor alle instrumenten van STW en binnen alle topsectoren. Een uitzondering geldt voor het instrument Partnership, waar STW vooraf maatwerkafspraken maakt met (een consortium van) partners.

Postitief

Vorig jaar heeft STW met de nieuwe aanpak geëxperimenteerd binnen de topsectorbrede HTSM-call. Die aanpak is door bedrijven en kennisinstellingen als positief ervaren, omdat het leidt tot versimpeling en een snellere opstart van publiek-private samenwerking – met name in gevallen waar al afspraken omtrent samenwerking intellectueel eigendom bestaan.

Het blijft na 15 april onveranderd mogelijk om te kiezen voor de aanpak waarbij STW het voortouw neemt in het maken van afspraken over intellectueel eigendom. In dat geval wordt het intellectueel-eigendomsbeleid van STW gevolgd. STW biedt deze dienst aan bij samenwerkingen tussen bedrijven (zoals MKB’ers) en kennisinstellingen die geen of weinig juridische ervaring of ondersteuning hebben rondom publiek-private samenwerking. Als onderzoekers de voorkeur geven aan het  maken van eigen afspraken, dan moeten ze daarover binnen drie maanden na de honorering van hun STW-project afspraken hebben gemaakt.

Historische stap

STW-directeur Eppo Bruins zegt over de nieuwe aanpak: "Een KNAW-rapport liet vorig jaar zien dat, hoewel er veel verschillen zijn, de universitaire Technology Transfer Offices inmiddels zijn ontwikkeld tot professionele organisaties van goede kwaliteit. Het is een historische stap dat hun samenwerkingscontracten nu ook binnen STW-projecten kunnen worden geaccepteerd. Daarnaast is deze stap een erkenning van de gezamenlijke missie die wij als publieke kennisorganisaties hebben: kennis moet zo snel mogelijk naar de markt en de maatschappij. Dankzij deze nieuwe aanpak kan onderzoek sneller van start gaan. En dat komt ten goede aan de innovatie en de intellectuele voorsprong die Nederlandse bedrijven en onderzoekers hebben."