André Ricard krijgt Lifetime Achievement Award van DesignEuropa

André Ricard, vooral bekend van het ontwerp van de fakkel voor de Olympische Spelen van Barcelona in 1992, wint dit jaar de Lifetime Achievement Award van DesignEuropa. Ook zijn de genomineerden bekend gemaakt van de ‘gewone’ DesignEuropa Awards 2021, die op 19 oktober worden uitgereikt in Eindhoven.

De jury over Ricard: “André Ricard is een bijzonder invloedrijke persoonlijkheid in het Spaanse en Europese design, die hele generaties ontwerpers heeft weten te inspireren. Zijn asbak ‘Copenhagen’ geldt als symbool van de jaren 60. Een door hem in 1968 vormgegeven parfumfles wordt nog steeds geproduceerd en overal ter wereld verkocht. De Tatu lamp, ontworpen in 1972, ziet er nu nog even modern uit als toen. Zijn majestueuze hanglampen sieren het Reina Sofía Museum in Madrid sinds decennia. In 1992 gaf zijn Olympische fakkel het startsein voor de Spelen van Barcelona, zijn geboortestad, waardoor hij bekend werd bij een nog breder publiek.”  

De jury wordt geleid door de Finse ontwerpster Päivi Tahkokallio, voorzitter van het Bureau van Europese Design Associations (BEDA). De overige 11 leden van de jury komen uit de designwereld, het zakenleven en vakkringen op het gebied van intellectuele-eigendomsrechten. Zij zijn allemaal erkende vooraanstaande deskundigen in hun vakgebied met zeer grote expertise die zij in de loop van hun professionele loopbaan hebben verworven.  

Uitvoerend Directeur van EUIPO, Christian Archambeau:
“De DesignEuropa Awards bieden ons een uitstekende gelegenheid om stil te staan bij de economische en praktische effecten van innovatieve ontwerpen, maar ook bij hun culturele impact. Het is een genoegen om naast de acht uitmuntende finalisten (in de categorieën Industry en Small and Emerging Companies) de vele bijdragen van André Ricard met de Lifetime Achievement Award te kunnen huldigen. Sinds de jaren 60 spelen zijn iconische ontwerpen, van parfumflessen tot de Olympische fakkel, een soms ingetogen, maar soms ook prominente rol in ons dagelijks leven. Zij illustreren hoe ontwerp alle delen van ons leven beïnvloedt en van generatie tot generatie steeds weer inspiratie vormt voor nieuwe creaties.”  

Finalisten

De finalisten van de DesignEuropa Awards in de categorieën Industry en Small and Emerging Companies komen dit jaar uit zeven landen (Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Spanje, de Verenigde Staten en Zweden). Op de shortlist zijn bekende merken te vinden, zoals Philips, John Deere, Assa Abloy en Actiu, maar ook nieuwkomers, zoals StethoMe, MiniFinder, Relio² en Knister. Alle finalisten creëren volgens de jury nieuwe maatstaven op modellengebied.

De genomineerden ontwierpen voor een breed spectrum aan sectoren, waaronder de gezondheidszorg, geavanceerde techniek, automatisering en toegangsoplossingen, meubilair, professionele verlichting, buitenkeuken apparatuur, beveiliging en Internet Of Things (IoT).

Finalisten voor de DesignEuropa Awards

• Zweden: Aperio H100 deurkruk (Assa Abloy Opening Solutions; ontworpen door: Mauro Menin)
• Nederland: Philips IntelliVue X3 draagbare patiëntenmonitor (Koninklijke Philips N.V.; ontworpen door: Fabian Benedikter en Ceren Bagatar)
• Spanje: Talent bureautafelsysteem (Actiu Berbegal y Formas S.A.; ontworpen door: Marcelo Alegre)
• VS: John Deere 8 Series tractoren (Deere & Company; ontworpen door: Felix Nagelin, Brian Huenink, John W. Krieger, Eric Keen, Sebastian M. Himpel, Thorsten Hagner, Daniel J. Deboer, Martin Clay, Michael D. Kollath, Richard Knowels Jr, Thomas C. Boe, Charles Warren)

Small and Emerging Companies

De finalisten in deze categorie zijn:
• Duitsland: Knister Grill (Knister GmbH; ontworpen door: Carolin Kunert)
• Zweden: MiniFinder Nano persoonlijk veiligheidsalarm (MiniFinder Sweden AB; ontworpen door: Dean Maros)
• Italië: Relio² professioneel verlichtingssysteem (Relio Labs s.r.l.; ontworpen door: Marco Bozzola)
• Polen: StethoMe® slimme elektronische stethoscoop (StethoMe sp z.o.o.; ontworpen door: Michał Bonikowski)

Uitreiking via livestream

De derde editie van de DesignEuropa Awards wordt georganiseerd door het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) om producten én ontwerpers op het gebied van industrieel ontwerp in de schijnwerpers te zetten. De winnaars worden op 19 oktober 2021 bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in Eindhoven, die via een livestream kan worden gevolgd. Dit is de derde editie van de DesignEuropa Awards, na een eerste prijsuitreiking in Milaan (Italië) in 2016 en een tweede in Warschau (Polen) in 2018.

Over de DesignEuropa Awards  

De DesignEuropa Awards worden verleend voor modellen die beschermd zijn als ingeschreven Gemeenschapsmodellen (IGM). Het ingeschreven Gemeenschapsmodel wordt beheerd door EUIPO en is een populair intellectuele-eigendomsrecht (IER) dat in alle EU-lidstaten geldig is. Sinds de invoering van dit type IER in 2003 zijn 1,5 miljoen modellen rechtstreeks ingeschreven bij EUIPO. De DesignEuropa Awards 2021 worden gepresenteerd in samenwerking met het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom.