Onlangs vond voor de tweede keer de jaarlijkse TNO Student Challenge: Dynamic Structures plaats bij TNO in Delft. TNO had 21 masterstudenten uitgenodigd om hen te informeren over de interessante projecten die TNO doet in de werkvelden materialen, gebouwen en infrastructuur. Maar de studenten moesten ook zelf aan de slag.
De studenten werden bijgepraat over de aardbevingen in Groningen en vooral het werk dat TNO doet in dit veld, zoals risico-inschattingen, ontwikkelen van normen en het opzetten van een meetnet. De studenten kregen namelijk de opdracht om een aardbevingsbestendige constructie te bouwen, maar dan van ontbijtkoek en spaghetti. Het ontwerpproces startte met de analyse van meetdata van de materiaaltesten die zijn uitgevoerd in het MEC-bouwlab.
Daarna kregen de studenten de bouwmaterialen en barstte de creativiteit los. Van stijve constructies tot slanke bouwsels en rollende gevaartes, alles passeerde de revue. Ondanks de hoge tijdsdruk kregen alle groepen het voor elkaar om hun constructie af te krijgen.
Aardbevingssimulator
De volgende stap was het beproeven van de constructies in het Structural Dynamics lab. Een aardbevingssimulator, die momenteel wordt ontwikkeld bij TNO werd gebruikt voor de proeven. Het signaal van de beving in Loppersum uit 2014, zoals dat is gemeten door het meetnet in Groningen, was de basis voor de belasting. Dit signaal is opgeschaald en gerepeteerd om de dynamische belasting in stappen te verhogen. Alles moest uiteindelijk kapot natuurlijk.
De proeven zijn vastgelegd met een high-speed camera, hetgeen spectaculaire beelden opleverde. Verrassend genoeg bleek de lichtste constructie ook erg goed bestand tegen de trillingen. De studenten in deze groep, Jelle Dijkema, Giorgio Oliveri, Simone Dijkhuis en Elia Anna Galiouna werden dan ook tot winnaar van 2015 uitgeroepen.
Stageplaats
Naast een middag van plezier voor ingenieurs en informatie over TNO, hadden veel studenten ook tot doel om een stageplaats of een afstudeeropdracht te vinden. Bij TNO in het algemeen en bij de afdelingen Structural Dynamics en Structural Reliability is daar alle ruimte voor. In de informele opzet van de middag konden studenten direct worden gekoppeld aan TNO’ers die werkzaam zijn in hun interessegebied.