Stapje opzij, Raspberry Pi: nu een computer voor $ 9 (video)

Weggestopt in een kantoortje in een zijstraat van het historische industriegebied van West Oakland, gebeurt iets magisch. Dave Rauchwerk creëert er met een team van acht mensen een computer voor $ 9, die moet aansluiten bij het succes van hun camera die is gebaseerd op de Raspberry Pi-based. Hun startup Next Thing Co. heeft $ 1 miljoen aan venturekapitaal vergaard. Het is de bedoeling om deze absurd goedkope computer in de handen van zoveel mogelijk mensen te doen belanden.

De computer – Chip genaamd – werd begin deze maand geïntroduceerd op  Kickstarter en overschreed  binnen een mum van tijd het beoogde doel van  $ 50.000. Na een kleine week loopt de teller al richting $ 1 miljoen, van 20 000 mensen.

De Chip valt in de categorie kleine, op Linux gebaseerde, goedkope computers als de Raspberry Pi en de Beagle Board. Hij beschikt over ingebouwde Bluetooth en WiFi, dus daar hoeft geen USB-poort voor te worden opgeofferd. De computer werkt met een 1 GHz R8 ARM processor, heeft 512 MB  RAM en 4 GB flashgeheugen. Ook is er een normale USB-poort en een uitgang voor composite video, zodat hij met oudere TV-toestellen kan werken.

in veel opzichten is de Chip het tegenovergestelde van een eerder Kickstarter-project van het bedrijf, de Otto camera: een buitengewoon goed ontworpen hack-bare GIF camera op basis van een Raspberry Pi. De Otto  is een relatief duur ($ 249) modern retro-vormgegeven speeltje, en de Chips is juist meer basic.

 

Na het voltooien van de Otto wilde Next Thing er een goedkopere computer voor ontwikkelen. Dave Rauchwerk: "We wilden geen compromissen, maar we vonden dat de gebruikte computer nog te duur was. Dus we gingen naar China en na een aantal gesprekken wisten we wat hij moest kosten. Het werd $ 9; dat is geen magisch getal, maar $ 99 is wel een magisch getal voor het verkopen van producten."

Een van de eerste producten onder de $ 99 is een ‘hacker Game Boy’, beter bekend als de ‘Pocket Chip’. Voor $ 49 heb je een handheld touchscreen, behuizing, accu voor 5 uur gebruiksduur, en een uitgekleed toetsenbord – met natuurlijk de Chip zelf – dus bij elkaar een volledig functionele Linux computer.

Bron: Ars Technica