SolaRoad zet zonlicht om in energie (video)

Er worden in Nederland steeds meer elektrische auto’s gekocht, maar de laadpunten blijven nog achter. Er lijkt nu een oplossing: de SolaRoad.

Op dit moment rijden 35 000 elektrische auto’s rond in Nederland. Er zijn ongeveer 5000 oplaadpunten: te weinig om aan de vraag te voldoen. Volgens onderzoekinstituut TNO zijn er minstens 5000 nieuwe laadpunten nodig en dat aantal blijft naar verwachting stijgen.

SolaRoad

Hoewel mensen bekend zijn met zonnepanelen op daken, realiseren ze zich vaak niet dat dit principe ook kan worden toegepast op de grond, of meer specifiek: de snelweg. Die vele kilometers snelweg in Nederland kunnen in theorie ingelegd worden met zonnepanelen.

Dit nieuwe idee, genaamd SolaRoad. wordt op dit moment ontwikkeld bij TNO. SolaRoad wil dat grote delen van het Nederlandse wegdek gaan fungeren als zonnepaneel. Op die manier zouden alle elektrische auto’s op zonne-energie kunnen rijden.

Schaduwzijde

Ondanks de zonnige voortuitzichten is het duidelijk dat SolaRoad niet altijd kan worden toegepast. De zonnecellen werken niet voor wegen die compleet in de schaduw liggen. Volgens een onderzoeker zou 10 tot 20 procent van onze wegen kunnen worden uitgerust met SolaRoad. Daarmee kan genoeg energie worden opgewekt om 25 procent van de elektrische auto’s in Nederland te voeden.

Opbouw van SolaRoad

SolaRoad wordt ontwikkeld als elementverharding. Het bestaat uit betonnen modules van 2,5 bij 3,5 meter met een geharde glazen en lichtdoorlatende toplaag van ongeveer 1 cm dikte. Onder het glas liggen kristallijn silicium zonnecellen. De uitdaging van SolaRoad is het creeëren van een nieuwe toplaag die zowel licht door laat, vervuiling afstoot en sterk en stroef genoeg is om als veilig wegdek te fungeren.

In Krommenie wordt op dit moment al geëxperimenteerd met een SolaRoad fietspad.

 

bron: Elektrotechniek 365