Solar Impulse beëindigt VS-oversteek iets eerder dan gepland

Het Zwitserse zonnevliegtuig Solar Impulse is met succes de verenigde Staten overgestoken: na een laatste tussenstop op Washington Dulles International Airport landde het als bedoeld op JFK Airport in New York. Daar kwam het echter zo’n drie uur te vroeg aan omdat een deel van het laatste traject, waaronder een rondje om het Vrijheidsbeeld, moest worden afgelast vanwege een 2,5 meter lange scheur in de linkervleugel. Volgens de bemanning leverde de beschadiging geen echt risico op voor piloot André Borschberg.

De oversteek van de Westkust naar de Oostkust was de eerste Amerikaanse vlucht voor de Solar Impulse. met de resi wilde men de aandacht vestigen op zuinig energieverbruik. Bovendien kan wat extra publiciteit geen kwaad, want er wordt nu een nieuw model van het vliegtuig ontwikkeld dat in 2015 op zonne-energie een rondje om de wereld moet gaan maken.

De start van ‘Solar Impulse Across America’ in Mountain View, Californië, is te zien in onderstaande video.  Het vliegtuig kan 26 uur – dag en nacht – non-stop vliegen, op een hoogte van 8,5 km en met een snelheid van ongeveer 70 km/u, afhankelijk van de wind. Het heeft dezelfde spanwijdte als een Boeing 747 maar weegt, doordat het is gemaakt van koolstofvezel, slecht 1,6 ton. De energie wordt geleverd door 12 000 zonnecellen op de vleugels. Die cellen laden een lithiumbatterij van 400 kilogram en daarmee worden de vier motoren gevoed.