Software testen kan voortaan volledig automatisch

Onderzoeker Machiel van der Bijl van de Universiteit Twente ontwikkelde een systeem dat het handmatig testen van software overbodig maakt. Het systeem maakt het niet alleen mogelijk om software sneller en nauwkeurig te testen, maar bespaart softwareontwikkelaars ook nog eens veel geld.

Van der Bijl: "Het testen van software zorgt al snel voor een derde tot de helft van de ontwikkelkosten. We kunnen met onze geautomatiseerde methode de productkwaliteit verhogen en de testfase flink verkorten en daarmee de ontwikkelingskosten van software sterk reduceren. Van der Bijl promoveerde aan de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de Universiteit Twente op zijn onderzoek. Het spin-off bedrijf Axini, dat door de promovendus is opgericht, brengt het systeem op de markt.

De testfase van software bestaat uit drie stappen: het ontwikkelen van testen, het uitvoeren van de testen en het beoordelen van de uitkomsten. Deze drie stappen worden in de praktijk grotendeels handmatig uitgevoerd. Model-Based Testing is een techniek die alle stappen in het testproces voor software automatiseert. Het maakt, mits goed toegepast, het handmatig testen van software volledig overbodig.

Voordelen

Model-Based Testing heeft een aantal grote voordelen: het maakt het testen van software sneller, goedkoper en nauwkeuriger. Het handmatig testen van software kost al gauw enkele maanden tot jaren. Het ontwikkelde systeem kan de testperiode sterk reduceren en daarmee de kosten terugbrengen. "We kunnen de doorlooptijd van de testfase met minstens dertig procent verkorten. Bij een van onze klanten konden we zelfs de totale ontwikkelingstijd van de software met een factor vier verlagen." Model-Based Testing is nauwkeuriger, omdat er in principe geen limiet meer is aan het aantal testen dat je uitvoert, aldus Van der Bijl. "Als je wil, kun je bijvoorbeeld een miljoen testen uitvoeren."

Bedrijf
Van der Bijl voerde zijn promotieonderzoek uit bij de vakgroep Formal Methods and Tools en onderzoeksinstituut CTIT. Dit onder begeleiding van prof. dr. Ed Brinksma (tevens rector magnificus van de UT), prof. dr. ir. Arend Rensink en dr. ir. Jan Tretmans. Met de bevindingen uit zijn onderzoek richtte Van der Bijl al tijdens zijn promotietraject het bedrijf Axini op, dat het systeem op de markt brengt. Het systeem is bruikbaar voor alle software, maar het bedrijf richt zich vooralsnog op de financiële en hightech sector.