Slimme pleister voor veilige bevalling

Niet iedere bevalling in het ziekenhuis verloopt zonder risico. Medische complicaties kunnen het verdere leven van het kind en de ouders ernstig tekenen. Nemo Healthcare in Eindhoven ontwikkelde een pleister met sensoren waarmee het welzijn van een baby in de baarmoeder tijdens de weeën nauwkeurig wordt bewaakt. Na bijna vijf jaar onderzoek en ontwikkeling kan de slimme pleister rekenen op een groeiende belangstelling van de medische markt.

"Een keizersnede is vaak niet gepland, maar een acute oplossing voor een onvoorziene noodsituatie. De ingreep kan gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Normaal gaat een baby door het baringskanaal en letterlijk met zijn neusje door de poep. Op die manier ontstaat op natuurlijke wijze de darmflora van een kind. Met een keizersnede zet je een kind op steriele wijze op de wereld. Dat kan bijvoorbeeld een nadelige invloed hebben op het ontwikkelen van allergieën. Los van het welzijn, is een keizersnede twee keer zo duur als een natuurlijke bevalling", vertelt Bas Lemmens.

Pleister

De medeoprichter van Nemo Healthcare is afgestudeerd als moleculair bioloog aan de Universiteit van Wageningen maar tegenwoordig prijkt op zijn visitekaartje ‘Vice-President Business Development’. Zijn jonge bedrijf komt voort uit een gezamenlijk onderzoek van het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven en de TU/e. Beide instellingen werkten aan een bewakingstechnologie voor ongeboren kinderen. Het resultaat was een pleister vol sensoren die op de buik van een zwangere vrouw wordt geplakt en nauwkeurig alle tekens van leven registreert. Na een ‘proof of concept’ werd Lemmens in 2009 gevraagd om de commerciële kansen van de toepassing te onderzoeken.

Sensor

"Onze technologie moet concurreren tegen twee bestaande methodes die ieder hun voor- en nadelen hebben. Bij de eerste gaat het eveneens om een uitwendige sensor die je met een elastische band op de buik spant. Het voordeel is dat deze toepassing herbruikbaar is maar volgens de wetenschappelijke literatuur hapert de registratie in 20 tot 40 procent van de gevallen. Bij de tweede methode wordt een sensor in de baarmoederholte geplaatst die de activiteit van de weeën registreert. Die werkt nauwkeuriger, maar door het invasieve karakter is de kans op complicaties groter. Onze toepassing combineert het beste van beide werelden."

"De pleister verhoogt het comfort en de registratie is zeer nauwkeurig. We kunnen de samentrekking van de baarmoederspier en binnenkort ook de hartspier van het ongeboren kind heel verfijnd meten en alle signalen, ook die van de moeder, uit elkaar trekken en aanbieden aan gynaecologen. Ik ben overtuigd van de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek dat achter ons product zit en de kennis en ervaring die onze mensen hebben. Daarin zijn we uniek ten opzichte van de concurrentie."

Besparing

De Radboud Universiteit heeft becijferd dat de aanpak van Nemo Healthcare zeer doelmatig is. Als de pleister drie kwart van de falende uitwendige registratie kan afvangen, uitgaande van 20 procent van de gevallen, dan zijn meer dan 60 kunstverlossingen per 1000 bevallingen te voorkomen. Omgerekend naar het aantal klinische bevallingen in Nederland -jaarlijks tussen 100.000 en 120.000- kan de besparing  oplopen tot zes of zeven miljoen euro. Bij deze berekening is overigens niet gekeken naar de eventuele vervolgkosten, zoals behandeling in een couveuse of complicaties als gevolg van een keizersnede. Dat zou de rekensom behoorlijk opdrijven.

Nemo Healthcare

bron: Brainport