Samarai vliegt met één vleugel (video)

Engineers Craig Stoneking en David Sharp van Lockheed Martin Advance Technology Laboratories hebben een vliegtuig met één enkele vleugel ontwikkeld waarvan het ontwerp is gebaseerd op de zaadjes van de esdoorn.

Iedereen kent ze wel, die esdoornzaadjes die iedere herfst uit de boom komen dwarrelen als een helikoptertje. De laatste vijf jaar is het Intelligent Robotics lab van Lockheed druk bezig geweest een onbemand vliegtuigje te ontwikkelen die de beweging van een esdoornzaadje nabootst.

  

Samarai

Dit nieuwe type vliegmachine, de Samarai gedoopt, kan nuttig zijn voor militaire informatievergaring. Het apparaat wordt voor het eerst getoond aan het grote publiek op de Association for Unmanned Vehicle Systems International beurs in Washington.

Het vliegtuigje is ongeveer 30,5 cm lang en heeft slechts twee bewegende delen, plus een camera. De ‘monocopter’ kan bestuurd worden met een afstandsbediening of een tabletcomputer. Al vliegend ziet het apparaat eruit als een transparante waas met een paar rode en blauwe lampjes. Via de afstandsbediening beweegt de Samarai stabiel, maar met de besturing via de tabletcomputer wiebelde het iets meer. Volgens Craig Stoneking wordt dit probleem in de toekomst opgelost.

  

Toepassingen

De Samarai kan handig zijn voor politie of leger. Troepen kunnen het apparaat bijvoorbeeld in hun rugzak meenemen en hem lanceren als een boemerang. Vervolgens kan de Samarai real-time beelden doorgeven om uit te vinden wat er zich om de volgende hoek bevind. Ook het droppen van de apparaatjes uit een vliegtuig kan nuttige camerabeelden vanaf grondniveau opleveren. Er kunnen zelfs verkenningsvluchten in gebouwen mee worden uitgevoerd.

In tegenstelling tot veel andere onbemande vliegtuigjes in gebruik door het leger, kan de Samarai op zijn plaats blijven hangen als een helikopter en verticaal opstijgen en landen. De vliegtuigjes kunnen op verschillende formaten worden gefabriceerd met simpele 3D-printtechnieken. De Samarai is gedeeltelijk gesubsidieerd door de Amerikaanse regering, maar voor welk bedrag wilde Lockheed niet onthullen.