Robotarm in slechts vier dagen tijd 3D-geprint (video)

MX3D en Altair presenteren een 3D-geprinte industriële robotarm voor een ABB-robot. Met de arm demonstreren de partijen de Generative Design Customization in combinatie met Digital Twin Design. Deze combinatie verhoogt volgens MX3D en Altair de productiviteit van op maat gemaakte robottoepassingen.

De roestvrijstalen robotarm is volledig 3D-geprint met Wire Arc Additive Manufacturing (WAAM), waardoor een gewichtsreductie werd bereikt van vijftig procent ten opzichte van het originele onderdeel. De technologie bevat de optie ‘advanced geometry processing’ waarmee complexe organische geometrieën rechtopstaand geprint kunnen worden. Intelligente algoritmen bepalen de optimale printstrategie en de richting voor de geometrische vormen, zodat het onderdeel efficiënt wordt opgebouwd.
Veel lichter dan origineel
De 3D-geprinte robotarm weegt slechts 73 kilogram, waar het originele onderdeel zo’n 150 kilogram woog. De printer heeft vier dagen nodig om de robotarm te produceren. Afwerking vindt plaats op een standaard 3-assige freesmachine, om de juiste toleranties op de aansluitpunten te bereiken.
Martin van der Have, sales & marketing manager bij ABB Robotics Benelux, over de samenwerking met MX3D en Altair: ‘Wij geloven dat nieuwe technologieën zoals rapid manufacturing nieuwe mogelijkheden zullen toevoegen binnen de markt van industriële robots. Dit kunnen bijvoorbeeld reserveonderdelen zijn, afdekplaten, constructieonderdelen van andere unieke onderdelen die nodig zijn om de mechanische constructie van een productierobot te voltooien. Laten we de toekomst van de robotica schrijven. Samen.’