Robot zwemt als inktvis, maar kan hij ook dansen?

Tijdens NI Week presenteerden studenten van de afdeling Mechanical and Process Engineering (D-MAVT) van de ETH in Zürich een maritieme robot, waarvan de voortstuwing is gebaseerd op de zeekat of sepia – een inktvis.

De combinatie van robotica en bionica is een uitdaging voor elke technicus en het kostte dus weinig moeite  om een team te vormen om een onderwaterrobot te ontwikkelen die zich voortbeweegt als de zeekat. De robot, Sepios gedoopt, bestaat uit een polycarbonaat behuising met daarin de besturingselektronica en de accu’s. Aan die behuizing worden vinnen bevestigd, die met een golvende beweging zorgen dat de robot gracieus door het water zwemt. De robot gaat, net als zijn biologische voorbeeld, even makkelijk vooruit als achteruuit en kan snel afremmen en accelereren in tegengestelde richting. Omdat hij geen propellor heeft zal hij niet vast komen te zitten in zeewier en bovendien gevoelige zeedieren niet storen.

ETH-studenten Alessandro Schäppi, Julian Felix Flury en Antoine Seewer mochten hun robot – waarmee ze de NI Global Student Award wonnen – demonstreren op het hoofdpodium van NI Week 2014. Gastheer Dave Wilson, Academic Marketing Director bij National Instruments, bleek onder de indruk, maar had nog één brandende vraag: "Kan hij ook dansen?"

Nou en of. Beter zelfs dan zijn bouwers…