Robot roeit zonder motoren of servo’s (video)

Onderzoekers van het California Institute of Technology (Caltech, VS) en de TU in Zurich (Zwitsersland) hebben een robot ontwikkeld die kan roeien zonder gebruik te maken van motoren of servo’s. De crux zit in een polymeer dat vervormt bij temperatuurveranderingen.

De robot gaat roeien als hij, terwijl hij zelf koud is, in warm water wordt gezet. Dit hebben de onderzoekers voor elkaar gekregen met een flexibel polymeer, dat oprolt wanneer het afkoelt en uitstrekt wanneer het opwarmt. Het polymeer is in het lichaam van de robot zo gepositioneerd dat het bij uitzetting een schakelaar omzet, waardoor de peddel wordt geactiveerd.

Materiaal finetunen

Volgens de onderzoekers is het mogelijk om de polymeer repen zo te finetunen dat ze op bepaalde momenten specifieke reacties geven. Zo warmt een dikkere strip polymeer langzamer op, waardoor deze later uitzet dan een dunnere strip. Deze eigenschap maakt het mogelijk robots te ontwikkelen die met verschillende snelheden bewegen en draaien.

In een experiment hebben de onderzoekers een robot met vier peddels op de proef genomen. Deze robot is erin geslaagd naar een bepaalde locatie te roeien, een kleine lading af te leveren, en vervolgens achteruit terug te peddelen naar zijn oorspronkelijke positie.