Robot print vrijstaande 3D objecten van metaal (video)

Spaanse studenten hebben een 3D-printer gemaakt van een industriële robotarm, die vanuit alle hoeken metaal kan printen.

3D-printing maakt de laatste jaren een enorme ontwikkeling door. De interesse vanuit de industrie en andere hoeken groeit en de benodigde techniek wordt steeds goedkoper en beter van kwaliteit.

Metaal printen

Het printen van andere materialen dan de gebruikelijke kunststoffen is nog volop in ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan printen met keramiek, maar vooral ook het printen van metaal. Toch zijn veel 3D-printers enkel in staat om een object van onder naar boven toe te printen. De MX3D-Metal printer van de Spaanse onderzoekers maakt hier een einde aan.

Printen in 3D

De printrobot is ontworpen door studenten Petr Novikov en Sasa Jokic van het Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC) in Barcelona. De robot is een opvolger van de MX3D-Resin, die het duo vorig jaar bouwde. Het verschil is dat deze robot metaal kan printen, maar het uitgangspunt is hetzelfde.

Het idee achter een robotarm die 3D-objecten kan printen is simpel. Door de volledige bewegingsvrijheid van de arm, is het mogelijk om 3D-objecten vanuit alle hoeken en standen te printen en niets slechts van beneden naar boven.

Printkop voor metaal

Aan het einde van de robotarm zit een speciale printkop, die kleine hoeveelheden gesmolten metaal uitbraakt. Tijdens het printproces wordt het metaal bijna meteen hard zodra het de spuitmond verlaat. Door de flexibele bewegingen van de robotarm kan de MX3D met gemak rondom een object werken en is het printen van gebogen vormen een fluitje van een cent.

De printrobot is ook niet beperkt tot een klein printoppervlak, waardoor zeer grote objecten geprint kunnen worden. Op dit moment werkt de robot nog met een combinatie van verschillende software, maar de volgende stap van Novikov en Jokic is om een gemakkelijk te gebruiken interface voor de robot op te zetten.