Platform Bèta Techniek zet aanpak voort na 2010

Afgelopen Prinsjesdag heeft het ministerie van OCW bekend gemaakt dat het Platform Bèta Techniek haar aanpak ook na 2010 kan voortzetten. Van 2011 tot en met 2016 zal per jaar een bedrag van 46 miljoen euro beschikbaar zijn. Een substantieel deel zal gaan naar de continuering en verdere ontwikkeling van de aanpak in het primair en voortgezet onderwijs. 20 miljoen euro is beschikbaar gesteld voor de sectorplannen natuur- en scheikunde in het hoger wetenschappelijk onderwijs.

Het Platform voert sinds 2004 activiteiten uit in het kader van het Deltaplan Bèta/techniek. Doelstellingen van het Deltaplan is te zorgen voor een betere beschikbaarheid van goed opgeleide bètatechnici. In de afgelopen periode zijn goede resultaten behaald: in vrijwel alle sectoren kiezen meer jongeren voor een bètatechnische richting. Het ministerie van OCW constateert dan ook dat veel goede ontwikkelingen in gang zijn gezet en een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs. Daarnaast is geconstateerd dat de aanpak van het Platform, het aangaan van innovatie-prestatie afspraken, heel effectief is geweest en een belangrijke pijler is waardoor het behaalde resultaat is bereikt.

Basisonderwijs en voortgezet onderwijs gecontinueerd

Belangrijkste onderdelen voor de stimulering bètatechniek zijn de sectoren primair en voortgezet onderwijs. Vanaf 2011 zal het Manifest Wetenschap en Techniek tot uitvoering worden gebracht, als vervolg op het Programma VTB (waarin nu 2.500 basisscholen werken aan wetenschap en techniek in hun onderwijs). Het programma Talentenkracht (onderzoeksproject naar talenten van jonge kinderen) wordt hierin opgenomen. Daarmee zal in de periode 2011 tot en met 2016 verder gebouwd worden aan het verduurzamen van de plaats van wetenschap en techniek in het primair onderwijs.
Zie voor meer informatie www.programmavtb.nl, www.manifestwt.nl/ en www.talentenkracht.nl/.

Daarnaast wordt een vervolg gegeven aan de betatechniek-vernieuwingen in het voortgezet onderwijs.
Zie voor meer informatie: www.universumprogramma.nl/.

Excellentie: Sirius Programma en Orion Programma

Naast de bètatechniek-programma’s voert het Platform twee programma’s uit in het kader van excellentie in het onderwijs, in opdracht van het ministerie van OCW.
Het Sirius Programma, gericht op excellentie in het hoger onderwijs, is gestart in 2008 en wordt de komende jaren gecontinueerd. Er is zelfs vanuit het ministerie extra geld beschikbaar gesteld om een aantal goede initiatieven extra te kunnen belonen. In de periode 2009-2014 wordt het programma uitgebreid met in totaal 11 miljoen euro. In 2010 starten projecten in de masterfase (totaalbudget € 10 miljoen).
Voor een overzicht van alle toegekende programma’s: zie www.siriusprogramma.nl/.

In het verlengde van Sirius is dit jaar het Orion Programma begonnen. Orion stimuleert de totstandkoming van regionale Wetenschapsknooppunten. Het doel: een betere afstemming tussen de vraag naar en het aanbod van wetenschappelijke kennis voor het basisonderwijs. Kinderen, die meer in hun mars hebben en meer uitgedaagd zouden kunnen worden, krijgen zo de kans hun talenten tot volle wasdom te laten komen.
Zie voor meer informatie: www.orionprogramma.nl/  

Eerst de Klas

Het Platform voert sinds juli 2009 ook het programma Eerst De Klas (EDK) uit . Dit programma is een van de mogelijkheden om de inzet van academici in het onderwijs te vergroten en jong talent in een breed (maatschappelijk) perspectief op te leiden voor een passende functie in het bedrijfsleven. Vanuit deze gedachte is, naar analogie met het Engelse Teach First en het Amerikaanse Teach for America, een pilot opgezet. Met dit experiment wordt ondermeer nagegaan of het initiatief in Nederland een positieve bijdrage kan leveren aan het tegengaan van het kwantitatieve en kwalitatieve lerarentekort. De EDK Stuurgroep wordt voorgezeten door Loek Hermans, voorzitter MKB-Nederland.
Voor meer informatie: zie www.eerstdeklas.nl/.