Papier met goede geluidskwaliteit (video)

Op de Drupa in Düsseldorf presenteert het instituut voor print- en mediatechnologie van de Technische Universiteit van Chemnitz (pmTUC) op papier geprinte luidsprekers en een zonneboom met geprinte zonnecellen.

De op gewoon papier geprinte luidspreker wordt als een normale luidspreker aangesloten op een versterker. "De frequentiekarakteristiek – en daarmee de geluidskwaliteit – is heel goed en het geluid is verrassend hard. Alleen de lage tonen zijn wat zwak", verklaart senioronderzoeker dr. Georg Schmidt.

De dunne luidsprekers die zijn geprint in de laboratoria van pmTUC bevatten diverse lagen van een geleidende organische polymeer en een piëzo-actieve laag. Volgens projectassistent Maxi Bellmann zijn de luidsprekers verbluffend robuust en ze kunnen als ‘massadrukwerk’ zeer goedkoop worden geproduceerd. Op de achterkant kan bovendien een kleurenafbeelding worden geprint.

Geluidsbehang

Prof.dr. Arved Hübler, hoofd van pmTUC, verwacht een breed scala aan nieuwe toepassingen. De papieren luidspreker zou bijvoorbeeld worden opgenomen in normaal drukwerk. Dat biedt enorme nieuwe mogelijkheden voor adverteerders. "Daarnaast is geluidsbehang mogelijk, maar ook puur technische toepassingen. Denk aan afstandssensoren, want de papieren luidsprekers zijn ook actief in het ultrasone gebied" zegt Hübler. "Omdat het drukken in verschillende formaten en vormen mogelijk is, bestaat de mogelijkheid om de gegenereerde geluidsgolven te beïnvloeden."

De luidspreker is met overheidssubsidie gerealiseerd binnen het project Plastic Acoustics (PACU); projectpartners zijn  Robert Bosch (Stuttgart), Heraeus Clevios (Leverkusen), X-Spex (Berlijn), en Fraunhofer Institute for Electronic Nano Systems ENAS (Chemnitz).

Elektriciteit groeit aan de boom

Naast geprinte luidsprekers presenteert pmTUC innovatieve toepassingsscenario’s voor geprinte zonnecellen. "Een half jaar geleden introduceerden we de eerste 3PV-technologie ter wereld: printed paper photovoltaics", aldus Hubler. Op de Drupa showen de onderzoekers een zonneboom met 50 geprinte zonneblaadjes. Via een kabel in de holle stam wordt een accu geladen

"Als je onder de boom staat en je kijkt omhoog, dan zie je dat de onderkant van de blaadjes is bedrukt met advertenties," lacht Hübler: "Dat is zelfs nog beter dan in de natuur". Volgens Hübler is het advertentiesegment de drijvende kracht voor de drukkerijsector. "Als een klant doorheeft  dat hij een advertentie die een zonnecel bevat beter niet kan weggooien, maar dat hij er een tijdje energie mee kan opwekken, zal de geprinte zonnecel een onverslaanbare advertentiedrager worden met een duurzaam imago."