EO

Gaan we batterijen verwisselen in plaats van opladen?

12 april 2022 om 13:19 uur

Het nieuwe drone studententeam Aero Team Eindhoven werkt aan een systeem waarbij een vrachtdrone, die producten of benodigdheden met hoge prioriteit vervoert, door een tweede drone in de lucht wordt bijgetankt. De tweede drone draagt een tweede batterij en zal de lege vrachtbatterij verwisselen met behulp van kunstmatige intelligentie.

In plaats van een tijd stil te staan om de batterij van de elektrische auto op te laden, kan je hem ook in een paar tellen verwisselen. Met dat idee start de Chinese fabrikant NIO een 'Power Swap Station' in Oslo. Tegen eind 2022 zullen 50 nieuwe systemen zijn geïnstalleerd op locaties in heel Europa en tegen 2025 1.000.


Hoe het werkt? De gebruikers rijden met hun voertuigen het Power Swap Station in, alwaar een robot de lege batterij vervangt door een opgeladen exemplaar. De robots beoordelen de kwaliteit van de batterijen met hun state-of-the-art sensoren. Oudere accu's met lage prestaties worden uit de cirkel gehaald. De voertuigen worden aangeboden in een Battery as a Service-systeem (BaaS ), wat betekent dat autobezit de batterij niet omvat. De kwaliteit van de batterij is dus de zorg van Nio, niet van de autobezitter.

 

Als de temperatuur niet goed wordt geregeld, kunnen accu's oververhit raken tijdens het opladen (in het laadstation) en tijdens zwaar ontladen (in de auto, bij nauwelijks accelereren). Zowel in het station als in de auto worden de batterijen op temperatuur gecontroleerd om oververhitting (en de daarmee samenhangende prestatieverliezen en verkorting van de totale levensduur van de batterij) te voorkomen. Technotrans ontwikkelde een CE-goedgekeurde koeloplossing voor in het laadstation met een koelvermogen tot 22 kW op basis van een glycol/watermengsel. Het systeem betrekt zijn stroom voorzien uit de energie die is opgeslagen in de verwisselde batterijen.  

 

China telt momenteel al 700 NIO-swap-stations. Wat Europa betreft, zullen de eerste pilotstations gedurende 2022 geïntegreerd worden in het bestaande netwerk van tankstations. NIO is van plan om het volautomatisch wisselen van batterijen eerst aan te bieden in parkeergarages en bij tankstations. Ondertussen worden andere samenwerkingsmogelijkheden beoordeeld.

 

Ook voor drones

Ook het Nederlandse studententeam Aero (onlangs samengevoegd uit  Blue Jay en Syfly, ziet toekomst in wisselen in plaats van opladen.Het nieuwe drone studententeam Aero Team Eindhoven wil vliegen herdefiniëren door een netwerk van drones te creëren die met elkaar kunnen interageren om een ​​schaalbaar bereik te vormen, praktisch eindeloos.

 

Met dit netwerk willen ze Europa duurzaam elektrisch verbinden via de lucht. Ze willen de technologie creëren die de eerste stappen van dit netwerk mogelijk maakt.

 

Het idee is dat een vrachtdrone, die producten of benodigdheden met hoge prioriteit vervoert, door een tweede drone in de lucht wordt bijgetankt. De tweede drone draagt ​​een tweede batterij en zal de lege vrachtbatterij verwisselen met behulp van kunstmatige intelligentie. De vrachtdrone vliegt langs oplaadpunten die het team creeërt. 'Door deze batterijwisseltechnologie te creëren, kunnen we naast de batterijontwikkelingen innoveren, waardoor het aantal swaps op termijn zal verminderen.'

 

Gerelateerd nieuws

Nederlandse ‘European Digital Innovation Hubs’ een feit

Nederlandse ‘European Digital Innovation Hubs’ een feit

De Nederlandse European Digital Innovation Hubs zijn een feit. Op het Smart Industry Jaarevent tekent minister van Economische Zaken Micky Adriaansens vandaag een samenwerkingsovereenkomst met vijf ‘hubs’. Met de…

3D-printmethode produceert in één stap werkende robots

3D-printmethode produceert in één stap werkende robots (video)

Een team van UCLA (VS) kan alle mechanische en elektronische systemen die nodig zijn om een ​​robot te bedienen in één keer vervaardigen door een nieuw type 3D-printproces voor gemanipuleerde actieve (meta…

30 miljoen euro voor demonstratieprojecten groene waterstof

30 miljoen euro voor demonstratieprojecten groene waterstof

Vanaf 21 juni is de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) open met een nieuw thema: Waterstof en Groene Chemie. Hiervoor is €30 miljoen beschikbaar. De regeling is open tot 10 januari 2023. Wie het…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 augustus 2022, Utrecht

Technishow + Esef

TechniShow is ingedeeld in verschillende sectoren waar productietechnieken, fases en toebehoren van het...

21 september 2022

Design to Manufacturing (voorheen Prototyping MNE)

Netwerkbeurs en competentieplatform voor wie betrokken is in slimme maak- en ontwerprocessen.

27 september 2022, Utrecht

WoTS

World of Technology & Science bedient bezoekers uit industrie, laboratoria, zorg en wetenschap.

Meer agendapunten »