EO

Automatisch van CAD-bestand naar robotcode

25 november 2021 om 06:49 uur

Met de ontwikkeling van SmartCAM door FIS Robotics, kan elk standaard CAD-bestand snel en eenvoudig worden 'vertaald' naar robotcode voor CNC-schuimfrezen. SmartCAM genereert automatisch programma’s voor een robot, zonder tussenkomst van tekenaars of programmeurs.


FIS Robotics opereert vanuit Genk en richt zich vooralsnog op de Benelux. Deze zomer nog stond er op de Dam in Amsterdam een levensgrote Lego-versie van André Hazes. Dutch Deco Finish maakt dit beeld met de technologie van FIS Robotics. CNC-schuimfrezen is een geautomatiseerd proces dat steeds populairder wordt. Gangbare methoden om dergelijke robots aan te sturen waren tot voor kort erg tijdrovend. Het programmeren van toolpaths, het uitzetten van de miljoenen punten en trajecten die de robot moet volgen, kan soms uren in beslag nemen.

 

Vakmanschap

Tegenover handmatige maakprocessen heeft geautomatiseerd CNC-schuimfrezen een aantal voordelen. De handmatige manier is trager en vereist veel vakmanschap. Het is over het algemeen minder nauwkeurig, en er is ook geen digitaal bestand, waardoor je niet eenvoudig een exacte kopie kan maken. Door gebruik te maken van robots wordt de snelheid, nauwkeurigheid en de herhaalbaarheid verhoogd. Het vakmanschap wordt ‘opgeslagen' in de programmatuur, en zo bewaard voor de toekomst. Dankzij de eigen ontwikkelde AI-core in de SmartCAM-software kan iedereen nu snel en eenvoudig, een robotprogramma genereren, zonder dat hier programmeerkennis voor nodig is. De gegenereerde toolpaths zijn zeer efficiënt. Dit resulteert in een grotere nauwkeurigheid, snellere productie en kortere doorlooptijd. Geautomatiseerde robotproductiesystemen aangestuurd door AI vormen een snelgroeiend segment in de productiewereld. SmartCAM gekoppeld met de hoge prestaties van robots betekent dat fabrikanten nu hun producten met veel minder kosten, sneller en efficiënter kunnen produceren. Onmiddellijk na het uploaden van een 3D-model, maakt SmartCAM het programma voor de robot.

 

SmartCAM

CAD-geometrieën en 3D-modellen in de vorm van een STL-file kunnen door SmartCAM omgezet worden naar robotprogramma`s. Op deze manier kan gewerkt worden met alle gangbare CAD/tekenprogramma's, die kunnen exporteren naar STL. Ook G-code, afkomstig van 3D-slicers kan omgezet worden naar robotprogramma`s. De AI-core past alle parameters on-demand aan om de programma's, die normaal enkel geschikt zijn voor 3D-printers, mogelijk te maken op industriële robots.

 

SmartCAM wordt ingezet voor prototyping, de snelle productie van één enkel product voor testdoeleinden tijdens de ontwerpfase van een product. Maar ook bij eenmalige of kleine batchproductie is het een interessante technologie. SmartCAM ondersteunt ook een verscheidenheid aan additieve fabricageprocessen, zoals metalen oplassen, printen met granulaten of kalk/cement samenstellingen.

 

Gerelateerd nieuws

Deze robot vaccineert zonder naald (video)

Deze robot vaccineert zonder naald (video)

De autonome robot Cobi brengt vaccins diep in in het armweefsel, via een hogedrukvloeistofstraal die niet dikker is dan een mensenhaar. Zonder gebruik van een injectienaald.

Hoe schoenen - en auto's - 's nachts van kleur kunnen veranderen

Hoe schoenen - en auto's - 's nachts van kleur kunnen veranderen

Platforms als Instagram geven gebruikers de vrijheid om hun foto's of video's direct te bewerken met behulp van filters. Met één klik kunnen ze het palet, de toon en de helderheid van hun inhoud wijzigen door…

Engineering Event Safety 2021: Veiligheid moet simpel zijn

Engineering Event Safety 2021: Veiligheid moet simpel zijn

Vanwege de nieuwe coronamaatregelen was het nog even spannend, maar het Engineering Event Safety kon gewoon veilig doorgaan. Op 17 november verzamelden een kleine 200 machinebouwers, engineers, ontwerpers en…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Xelity 10TX is dé IP67 switch voor professionele netwerken

Murrelektronik heeft een IP67 Managed switch met 10 poorten aan het assortiment toegevoegd. Deze bespaart ruimte in de...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 november 2021

The Battery Show

A conference and trade fair focused on keeping up with developments in the advanced battery and...

1 december 2021, Den Bosch

Food Technology

Hoe ziet het voedselsysteem van de toekomst eruit? Welke rol speelt technologie hierin?

3 december 2021, online

Seminar on the recycing of permanent magnets

This seminar presents a technical and market overview of magnet recycling in the EU, with current R&I...

Meer agendapunten »