EO

Duurzaam supersonisch vliegtuig bijna klaar voor take-off (video)

28 juni 2021 om 13:02 uur

De Amerikaanse computerwetenschapper, vliegtuigliefhebber en piloot Blake Scholl is erin geslaagd in eigen beheer een supersonisch vliegtuig te ontwikkelen dat twee keer zo snel vliegt als gebruikelijk, op groene brandstof (SAF). Eerder deze maand sloot United Airlines een contract voor de aanschaf van 15 'Overtures', met de belofte de vloot op termijn uit te breiden naar 50 stuks.


Blake Scholl richtte Boom Supersonic op in september 2014 met als doel om reizen met hoge snelheden mainstream te maken. Daarvoor bekleedde hij leidinggevende functies bij Amazon en Groupon en was hij medeoprichter van Kima Labs, een startup voor mobiele technologie, overgenomen door Groupon. Hij begon zijn carrière als software-ingenieur bij Amazon, was de eerste werknemer en directeur van productontwikkeling bij mobiele startup Pelago, en mede-oprichter van mobiele technologie startup Kima Labs, overgenomen door Groupon in 2012. Blake's interesse in luchtvaart begon in de kindertijd - hij groeide op in een buitenwijk van Cincinnati, waar zijn ouders hem vaak naar het plaatselijke vliegveld brachten om Cessnas te zien opstijgen en landen. Hij begon voor de lol te vliegen op de universiteit en behaalde zijn privévliegbrevet in 2008 en instrumentclassificatie in 2011. Blake heeft een BS in computerwetenschappen van de Carnegie Mellon University.

 

En nu heeft hij 's werelds eerste koopovereenkomst voor supersonische vliegtuigen zonder CO2-uitstoot getekend. Toegegeven, het vliegtuig is nog niet operationeel, maar zal naar verwachting het eerste grote commerciële vliegtuig zijn dat vanaf de eerste dag koolstofvrij vliegt en is geoptimaliseerd om te draaien op vliegtuig-biobrandstof (SAF). De uitrol is gepland voor 2025, de eerste vlucht voor 2026 en passagiervervoer tegen 2029. United en Boom zullen ook samenwerken om de productie van SAF-voorraden te versnellen.

 

De Overture-jet zal 205 voet lang zijn, een kruishoogte van 60.000 voet hebben en snelheden bereiken van Mach 1,7. De motoren komen van Rolls Royce. Het bereik wordt 4250 NM (4888 mijl). Onder de vele toekomstige potentiële routes voor United zijn Newark naar Londen (3,5 uur), Newark naar Frankfurt (4 uur) en San Francisco naar Tokio (6uur).

 

Het slanke, wit met zwarte voertuig is gemaakt van koolstofvezel en lijkt meer op een straaljager dan op een passagierstransport. De Overture zal 65 tot 88 passagiers vervoeren, met ruime stoelen aan weerszijden van het vliegtuig, gescheiden door een loopbrug, wat betekent dat iedereen een raam en een stoel aan het gangpad krijgt.

 

Demonstratievliegtuig

Overigens heeft Boom nog maar net zijn eerste volledige XB-1-demonstratievliegtuig onthuld, dat ndit jaar zijn inaugurele vlucht moet maken. Met een lengte van 27 meter is de XB-1 een verkleinde versie van de Overture. Het prototype biedt alleen ruimte voor de piloot, terwijl de commerciële versie uiteindelijk plaats zal bieden aan maximaal 88 passagiers en bemanningsleden.

 

De demonstrator zal naar verwachting snelheden bereiken van Mach 1,3 dankzij de drie J85-15-motoren, die door General Electric worden vervaardigd, voornamelijk voor militaire vliegtuigen.

 

 

Reacties (2)

Dit vliegtuig vliegt gewoon op kerosine, met als verbrandingsproduct o.a. CO2, dat in de atmosfeer als verbrandingsafval wordt geloosd.. Alleen deze kerosine is synthetis gemaakt... Voorheen kon, naar men beweerde maar voor 50% synthetische kerosine worden bijgemengd omdat de motoren, denk aan pakkingen het anders niet aankonden... Het echte probleem zit in de productie van echte groene synthetische kerosine.. zie o.a. het rapport: De relevantie van de productie synthetische kerosine uit buitenlucht voor de burgerluchtvaart, een case study..
Cees Blokhuizen, 1 juli 2021 01:37
Volgens mij is dit geen vliegtuig "zonder CO2-uitstoot". Het gebruikt brandstof, en er zal dus CO2 uitstoot zijn. Het feit dat de brandstof geen fosiele brandstoffen gebruikt is een mooie stap, maar neemt niet weg dat ook dit vliegtuig CO2 zal toevoegen in de atmosfeer.
Nivard, 29 juni 2021 08:59
 

Gerelateerd nieuws

Intelligente camera helpt Nederlands CSI

Intelligente camera helpt Nederlands CSI

Een liniaal langs een voetafdruk of bloedspoor. Dat hoeft straks niet meer. Dankzij een nieuwe techniek die de TU Delft en het NFI ontwikkelden voor het verbeteren van bewijsfotografie bij sporenonderzoek: De FreeRef.…

Nijmegen heeft langste 3D-betongeprinte fietsbrug ter wereld

Nijmegen heeft langste 3D-betongeprinte fietsbrug ter wereld

Met een lengte van 29 meter beschikt Nijmegen sinds kort over de langste betonnen 3D-fietsbrug ter wereld. De brug is in volledige vormvrijheid ontworpen, dankzij onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven en de…

Als de hele kamer je telefoon oplaadt...

Als de hele kamer je telefoon oplaadt...

In een poging alle bureau's ter wereld te bevrijden van hun wirwar aan oplaadsnoeren, hebben onderzoekers van de universiteiten van Michigan en Tokio een systeem ontwikkeld om veilig elektriciteit via de ether te…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Volledig metalen transponderschakelaar CTA

Met een volledig metalen behuizing is deze CTA een nóg sterkere variant dan de kunststof versie.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 september 2021, Brainport Industries Campus, Eindhoven

[RE]CONNECT EVENT

Een conferentie over test- en meettechnologieën voor ingenieurs, wetenschappers en managers.

23 september 2021

Online dag over simulaties voor milieutechniek

Comsol houdt een online event over de toepassing van simulaties binnen de milieutechniek.

28 september 2021

Electronics & Applications

E&A gaat over de totale elektronicaketen van print tot product.

Meer agendapunten »