EO

Windcatcher: 'drijvend systeem met kleine turbines is veel efficiënter op zee'

09 juni 2021 om 13:22 uur

Is het basisontwerp dat tegenwoordig wordt gebruikt in de offshore windproductie het juiste? Is een technologie gebaseerd op die van oude Nederlandse korenmolens echt de meest efficiënte methode voor de productie van offshore windenergie? De huidige technologie presteert op land- en bodemvaste offshore-ontwikkelingen, maar betekent dit dat het noodzakelijkerwijs het beste systeem is voor op een drijver?


Met die vragen starrtten de NorenAsbjørn Nes, Arthur Kordt en Ole Heggheim in 2017 hun bedrijf Wind Catching Systems. Hun ambitie: de offshore windtechnologie radicaal verbeteren. door een ​​systeem te bouwen dat concurrerend genoeg is om zonder subsidies te werken.

 

De drie oprichters vermoedden dat de Nederlandse land-windmolen niet optimaal was voor een drijvend zeesysteem en besloten de mogelijkheid te onderzoeken om drijvende offshore wind te produceren met een geheel nieuw concept, waarbij ze hun technische en industriële ervaringen combineerden. Nes leidde het technisch ontwerp, terwijl Heggheim en Kordt bijdroegen met hun ervaring vanuit de projectuitvoering in de maritieme en werfindustrie.

 

Geïnspireerd door Kai Levander, Heggheims voormalige collega bij Aker Yards, begonnen ze te werken aan het idee van multiturbines. Het doel was om de energieopwekking uit een geconcentreerd gebied te maximaliseren. Al snel werd duidelijk dat een veelvoud aan kleine turbines een veel beter resultaat per gebied gaf dan een grote turbine. Eenvoudig onderhoud, duurzaamheid en eenvoud waren de uitgangspunten toen de eerste Windcatcher werd ontworpen als zeil op een trimaran.

 

Een van de bepalende kenmerken van de Windcatcher is het feit dat het de kubieke wet omzeilt die geldig is voor een enkele turbine - gewicht en kostenschalen met de straal ^ 3 terwijl de energieproductie schaalt met een straal ^ 2. Het schaalpotentieel voor de Windcatching-technologie is volgens de heren 'fenomenaal'. "Eén Wind Catching unit produceert genoeg elektriciteit voor 80.000 Europese huishoudens; vijf windvangeenheden kunnen dezelfde hoeveelheid elektriciteit produceren als 25 conventionele turbines."

 

Dit is mogelijk doordat de energie exponentieel schaalt met de windsnelheid. Conventionele turbines beperken de energie-output boven 11-12 m/s door de bladen te laten hellen. Door gebruik te maken van de volledige energie bij hogere windsnelheden en het multirotor-effect, genereert de Windcatcher jaarlijks 2,5x meer energie per gebied dan een conventionele turbine. Met het dubbele slagoppervlak van een conventionele 15 MW windturbine, zal één Windcatching-eenheid zo 5x de jaarlijkse energieproductie genereren.  

 

Windcatcher: efficiënt systeem met veel kleine windturbines voor op zee 

De Windcatcher is een drijvend systeem dat wordt verankerd met behulp van turret mooring, een bekende technologie uit de O&G-industrie. De impact op de oceaanbodem ligt veel lager dan bij een klassieke windmolen, door hoge productie per eenheid. Alle zware werkzaamheden kunnen aan dek worden uitgevoerd dankzij een een lifttechniek gebaseerde turbine-installatie. Het schip is ontworpen voor eenvoudige bediening en onderhoud.

 

Nadat het eerste ontwerp in 2017 was voltooid, bracht het team het ontwerp naar Aibel, een toonaangevende leverancier in het Europese offshore windsegment, en IFE (Institute for Energy Technology) om de technologie verder te ontwikkelen. In deze fase werkten ze nauw samen met Roy Stenbro, Head of Wind Energy bij IFE, en Jan Wigaard, Manager Concept & Studies Offshore Wind bij Aibel. Door hun werk was Wind Catching Systems in staat om een ​​routekaart te maken om de risico's te verminderen en het ontwerp te kwalificeren.

 

In 2020 kwamen Ferd en North Energy binnen als de eerste externe investeerders van het bedrijf. Samen met de steun van Innovation Norway heeft Wind Catching Systems nu een solide financiële basis om de technologie verder te ontwikkelen en een bedrijf op te bouwen dat echt een transformationele impact kan hebben op de offshore windindustrie.

 

Gerelateerd nieuws

Amsterdamse studenten Media krijgen les in 'Videokunst en oude apparaten'

Amsterdamse studenten Media Art krijgen les in 'Videokunst en oude apparaten'

Hoe beïnvloedt de apparatuur waarmee je videokunst opstelt hoe een werk eruit komt te zien? En hoe ga je om met de vaak verouderde apparaten die hiervoor nodig zijn? In het recent geopende Media Art Conservation Lab…

Nieuwe materialen: wanneer geluidsgolven achteruit lopen

Nieuwe materialen: wanneer geluidsgolven achteruit lopen

Akoestische golven in gassen, vloeistoffen en vaste stoffen hebben meestal een bijna constante geluidssnelheid. Uitzondering vormen zogenaamde rotons: de geluidssnelheid verandert sterk met de golflengte en ook…

Over de vooruitgang in 3D-printtechnologie voor sensoren

Over de vooruitgang en uitdagingen bij het 3D-printen van sensoren

De laatste jaren wordt 3D-printtechnologie steeds meer toegepast bij de productie van geavanceerde technische componenten voor sensoren. Vooruitgang in de technologie, waarbij smelt- en stollingsprocessen worden gebruikt…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

7 juni 2021, online

Vision, Robotics & Motion business event

Het online alternatief voor de vakbeurs Vision, Robotics & Motion.

15 juni 2021

Webinar: Hoe data inzichtelijk te maken en te gebruiken via Cloud-toepassingen

Gericht op het inzichtelijk en bruikbaar maken van machine- en procedata

17 juni 2021

Schneider Electric Webinar: Cloud-oplossingen voor industriële processen

Gericht op op het hoe en waarom van Cloud-oplossingen

Meer agendapunten »