EO

Groenere kas door nieuw algoritme

09 maart 2021 om 10:35 uur

Tomaten, paprika’s, uien. Nederland is wereldwijd een van de exportleiders als het gaat om verse groenten en fruit en lijkt nog niet uitgegroeid. Economisch mooi, klimaattechnisch minder positief. Om toch meer voedsel te kunnen produceren, maar met minder broeikasgassen en energieverbruik, ontwierp TU/e-onderzoeker Wouter Kuijpers een nieuw algoritme.


In de meeste kassen controleren computers het binnenklimaat. Zogenoemde ‘heuristische regels' - ingesteld door de teler - bepalen bij welke temperatuur de verwarming aangaat, wanneer de ramen dichtgaan of CO2 geïnjecteerd wordt. Het opstellen van deze regels vereist veel ervaring op het gebied van kas en gewas. Bovendien maken gewasverschillen, wisselende gas- en elektriciteitsprijzen en het sowieso al ingewikkelde kassysteem het lastig om optimale instellingen te bepalen.

 

Daarom ontwikkelde Kuijpers een algoritme om de heuristische regels te vervangen. Hij gebruikte wiskundige modellen van het energiemanagement systeem, verlichting, kasklimaat en gewas om het effect van de kasbediening op de omzet van de teler te berekenen. Zo kan het model bijvoorbeeld laten zien hoe een hogere temperatuur de omzet van de teler of CO2-voetafdruk kan beïnvloeden, om uiteindelijk de meest optimale instellingen voor beiden te bepalen.

 

Met tomaten op stip bovenaan als Nederlands' meest geëxporteerde groente, dook Kuijpers in de wiskunde van de tomatenteelt. Met een computermodel van een tomatenkas vergeleek hij de uitkomsten van zijn algoritme met die van een gemiddelde tomatenteler. De resultaten zijn veelbelovend: niet alleen de omzet is hoger dan die van de teler, maar - minstens zo belangrijk - de CO2 uitstoot is ook aanzienlijk lager. En komt het doel om meer voedsel te produceren met minder uitstoot weer een stap dichterbij.

 

 Om zijn algoritme nog meer te verfijnen, combineerde Kuijpers het met voorspellingen van weer en voedselprijs. Zo hangt het effect van het openen van een raam af van de buitentemperatuur en kan een teler bij een dalende productprijs besluiten te bezuinigen op belichting om de elektriciteitskosten te verminderen. Zelfs met de onzekerheidsmarges van de voorspellingen wist het algoritme goed om te gaan.

 

Het model moet nog worden getest. Kuijpers wil dat naast de tomaat ook op de paprika en ui doen.

 

Gerelateerd nieuws

De vernietigende kracht van bellen beperken

De vernietigende kracht van bellen beperken

Onderzoekers hebben belangrijke vragen beantwoord om schade te helpen voorkomen en de veiligheid te verbeteren van hydraulische systemen die worden gebruikt voor pijpleidingen, waterturbines en andere toepassingen

Belvorming op elektroden beheersen

Belvorming op elektroden beheersen

Het gebruik van elektriciteit om water te splitsen in waterstof en zuurstof kan een effectieve manier zijn om schone waterstof te produceren, met verdere voordelen als die elektriciteit wordt opgewekt uit hernieuwbare…

Delftse onderzoekers ontwikkelen veelzijdige waterstofsensor

Delftse onderzoekers ontwikkelen veelzijdige waterstofsensor

Waterstof is onder sommige condities een brandbaar en soms zelfs explosief gas. Als we het gas breder willen gaan inzetten, moeten de kleinste waterstoflekken dus zo snel mogelijk worden opgespoord. Onderzoekers van de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 april 2021, online

KNAW-webinar: Wiskunde in tijden van corona

Epidemiologische modellen brengen de verspreiding van infectieziekten binnen sociale netwerken in kaart...

20 april 2021, online

Webinar over Europese normalisatie in staalsector

Webinar over de herstructurering van de Europese normalisatie in de staalsector.

18 mei 2021, 18, 19 en 20 mei 2021

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

Meer agendapunten »