EO

UT ontwikkelt lichtgewicht laserscanners

09 maart 2021 om 10:28 uur

De Universiteit Twente is samen met zeven Europese ondernemingen gestart met het Horizon2020-project Ophelia voor de ontwikkeling van nieuwe laserbronnen voor Lidar-toepassingen. Deze snelle en miniatuur Lidar-systemen moeten de weg vrijmaken voor toepassingen in (autonome) treinen, robots, drones en voertuigen.


Lidar-systemen voor integratie in bijvoorbeeld autonome treinen, drones of als onderdeel van draagbare systemen moeten klein en licht zijn. "Maar nog steeds minstens op hetzelfde niveau presteren als bestaande technologieën", zegt Sonia Garcia-Blanco, coördinator van het project. Fotonische integratiecircuits (PIC's) zijn essentieel om dit doel te bereiken. In Ophelia zal de UT nieuwe materialen ontwikkelen voor erbium-gedoopte golfgeleiderversterkers. Deze zullen monolithisch worden geïntegreerd met de Si3N4-golfgeleiders met laag verlies van partner LioniX International. Samen met andere geavanceerde functionele geïntegreerde fotonicamaterialen, ontwikkeld door Thales-R&T en de Universiteit Twente, kunnen ze complexe geïntegreerde laserbronnen produceren.

 

Lidar

Om afstanden te meten, werkt Lidar op vrijwel dezelfde manier als radar. In plaats van radiogolven wordt echter licht gebruikt. Het verlicht een doel met laserlicht en meet de tijd tot het licht nodig weer terugwordt gekaatst naar de sensor. Hoe langer het duurt voordat het licht terugkeert, hoe verder het doelwit van de sensor verwijderd is. De huidige laserbronnen voor deze technologie zijn vaak zeer duur, niet robuust genoeg of simpelweg te groot.

 

Toepassingen

De nieuwe materialen die Ophelia ontwikkelt, geïntegreerd in een bestaand fotonisch platform met laag verlies, moeten de benodigde prestaties leveren en tegelijk de kosten en de afmetingen beperken, waardoor ze geschikt worden voor geminiaturiseerde Lidar-systemen. De drie eindgebruikers van het project (Sick, Riegl en Thales) zullen de technologie integreren in drie demo's, namelijk een veiligheidssensor in havens en luchthavens, autonome robots/drones en autonome treinen.

 

Het consortium bestaat uit zeven deelnemers uit vier landen, gecoördineerd door de Universiteit Twente. Het project loopt af op 31 januari 2025 en ontvangt een EU-bijdrage van 4.556.775 euro.

 

Gerelateerd nieuws

Een gevoelige manier om transistordefecten te detecteren

Een gevoelige manier om transistordefecten te detecteren

Onderzoekers van het National Institute of Standards and Technology (NIST) en de Pennsylvania State University hebben een nieuwe, zeer gevoelige methode bedacht en getest voor het detecteren en tellen van defecten in…

Spectrale resolutie van supergeleidende enkel-foton-detectoren meer dan verdubbeld

Spectrale resolutie van supergeleidende enkel-foton-detectoren meer dan verdubbeld

Wetenschappers gebruiken supergeleidende detectoren (MKIDs) om losse fotonen vanaf exoplaneten in te vangen. MKIDs monitoren continu hun eigen kinetische inductie, die afhangt van de energie van een invallend foton. SRON…

 Chemische reacties fine-tunen met licht

Chemische reacties fine-tunen met licht

De chemische industrie gebruikt veel energie, niet alleen om reacties op gang te brengen, maar ook voor het scheiden van producten en bijproducten. Sinds enige jaren wordt daarom onderzoek gedaan naar manieren om met…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

21 oktober 2021, online

Altair Future.Industry Experience

Over ontwikkelingen in de maakindustrie.

10 november 2021

Google Innovation Bootcamp

Een online internationaal evenement op het gebied van infra, data en workspace.

10 november 2021

Precisiebeurs

Het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor professionals uit de precisietechnologie.

Meer agendapunten »