EO

Leidse muurformules beloond met communicatieprijs

21 januari 2021 om 13:32 uur

Nikhef-natuurkundige Ivo van Vulpen en zijn Leidse collega Sense Jan van der Molen hebben de eerste ENW-communicatieprijs van onderzoeksfinancier NWO gewonnen voor hun muurformule-project. De prijs, bedoeld om wetenschappers aan te moedigen over hun vak te communiceren, is een bedrag van 10.000 euro.


De enorme afgelopen jaren verschenen er enorme muurschilderingen met natuurkundige formules in de in het Leidse straatbeeld. Het is een project van fysici Ivo van Vulpen (Universiteit van Amsterdam & Nikhef) en Sense Jan van der Molen (Universiteit Leiden), samen met kunstenaarscollectief Tegen-Beeld.

 

Een unieke manier om wetenschap uit de dragen richting het brede publiek, vond ook onderzoeksfinancier NWO. Daarom ontvangt dit initiatief de ENW-communicatieprijs. Deze communicatieprijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt aan wetenschappers die zich hebben ingezet voor het vertalen van wetenschappelijk onderzoek naar een groter publiek. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden, te besteden aan het project. De uitreiking zal plaatsvinden tijdens het jaarlijkse Veldhoven-natuurkundecongres in januari 2021.

 

formuleBedenker Van Vulpen van het muurformule-idee: "Het idee en de hoop is dat mensen door deze muurschilderingen nieuwsgierig en verwonderd raken." Het mproject ontstond in 2014 uit een opmerking van Van Vulpen tijdens een wetenschapscafé.

 

Van Vulpen woont in Leiden en is goed bekend met de muurgedichten van stichting Tegen-Beeld. Kunstenaars Ben Walenkamp en Jan Willem Bruins van dit collectief schilderden al ruim honderd gedichten op blinde Leidse muren, in allerlei talen, van Engels en Frans tot Sanskriet, Russisch en Hindi.

"Ik vond die gedichten mooi, ook in talen die ik zelf niet spreek. Dat deed me beetje denken aan natuurkundeformules. Ook dat zijn gecondenseerde, puntige formuleringen van fenomenen of verschijnselen, die voor de meeste buitenstaanders niet meteen te doorgronden zijn. Maar die net zo mooi en intrigerend zijn, en ook daarbij ontstaat dan hopelijk wens om er meer over te weten."

 

Toen Van Vulpen zijn idee besprak met zijn Leidse collega Van der Molen was deze ook direct enthousiast. Ze benaderden de kunstenaars en het muurformule-project was geboren.

 

De eerste formule verscheen in 2015 op de buitenmuur van het Museum Boerhaave: Einsteins veldvergelijking, de formule voor ruimtetijd-kromming uit de Algemene Relativiteitstheorie. Dat was precies een eeuw na de publicatie van de theorie zelf.

 

vulpenIvo van Vulpen en Sense Jan van der Molen bij de Oort-muurformule in Leiden.

 

Utrecht, Groningen, Praag, en Wenen

Inmiddels sieren acht formules Leidse muren. Het voornemen is dat dit er tien worden. En ook andere steden zijn geïnspireerd geraakt door dit project. Inmiddels zijn er twee muurformules geschilderd in Utrecht, en zijn er plannen voor vergelijkbare projecten in Groningen, Praag, en Wenen.

Van Vulpen: "Groningen en Utrecht zijn vanuit zichzelf begonnen, al hebben ze wel contact gezocht met ons. We zijn zelf nu bezig om de stap naar het buitenland te maken, om zo de universiteitssteden op een nieuwe manier met elkaar te verbinden."

 

 

leidsWandeling

De Leidse muurformules zijn onderdeel van een stadswandeling door de Sleutelstad, waarvan de route op www.muurformules.nl te vinden is, plus achtergronden over de formules.

 

Gerelateerd nieuws

 Materiaalinnovaties geven richting aan missiegedreven innovatiebeleid en nieuwe verdienmodellen

Materiaalinnovaties geven richting aan missiegedreven innovatiebeleid en nieuwe verdienmodellen

Van accu’s voor elektrische auto’s tot 3D-geprinte hartkleppen en van beschermende kleding voor soldaten tot sensoren die precies weten hoeveel water een gewas nodig heeft. De uitvindingen die ons leven en de wereld…

Beter koelen met warm water

Beter koelen met warmer water

TU/e-promovenda Camila Gomez bootste in het lab het koelproces van de hoogovens van Tata Steel na en vond uit dat je beter kunt koelen met warmer water.

Nieuw wiskundig raamwerk verklaart de verschijning van grote energiestoringen

De verschijning van grote energiestoringen verklaard

Nieuw onderzoek toont aan dat de statistische verdeling van de grootte van energiestoringen gelinkt kan worden aan de grootte van steden. Uit de analyse blijkt dat het investeren in netwerk upgrades dit soort storingen…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

9 maart 2021

Webinar: 10 keer klaar voor Industrie 4.0

Productiebedrijven met kleine series worden geholpen om data uit hun machines te halen en slim te...

10 maart 2021

Webinar: 5G and the Future of Business

A peek into the 5G revolution and what this technology brings to our lives.

23 maart 2021, online

Industrial Ethernet

Kennisdagen over de actuele ontwikkelingen op het gebied van industriële communicatie.

Meer agendapunten »