EO

Nieuwe benadering van articifiële intelligentie biedt meer zekerheid bij onzekerheid

21 januari 2021 om 13:24 uur

Een nieuwe methode om te redeneren over onzekerheid zou AI's (intelligente systemen) kunnen helpen om sneller veiligere opties te vinden, bijvoorbeeld in zelfrijdende auto's, blijkt uit een nieuw onderzoek van onderzoekers van de Radboud Universiteit, de University of Austin, de University of California, Berkeley en de Technische Universiteit Eindhoven.


Het onderzoek verschijnt in AAAI.

 

De onderzoekers hebben een nieuwe benadering ontwikkeld voor het zogenaamde ‘onzekere, gedeeltelijk waarneembare Markov-beslissingsproces' (uPOMDP - uncertain partially observable Markov decision process). Simpel gezegd zijn dit modellen gebaseerd op de echte wereld die de kans op een gebeurtenis inschatten.

 

Een zelfrijdende auto komt bijvoorbeeld met allerlei onbekende situaties in aanraking wanneer deze begint te rijden. Om de AI van zelfrijdende auto's te valideren, worden uitgebreide berekeningen gemaakt om te analyseren hoe de AI met verschillende situaties om zou gaan. De onderzoekers stellen dat deze analyses veel realistischer gemaakt kunnen worden met behulp van hun nieuwe benadering, zodat de AI sneller betere en veiligere beslissingen kan nemen.

 

Van theorie naar praktijk

Gedeeltelijk waarneembare Markov-beslissingsprocessen (POMDP's) worden al in de praktijk gebruikt om allerlei situaties te simuleren en modelleren. Deze POMDP's worden gebruikt om de verspreiding van een epidemie te voorspellen, te berekenen hoe lucht- en ruimtevaartuigen een botsing kunnen voorkomen en zelfs om bedreigde diersoorten te onderzoeken en beschermen.

 

"We weten dat deze modellen heel goed een realistisch beeld kunnen geven van de echte wereld. Door de grote hoeveelheid verwerkingskracht die nodig is om ze te gebruiken worden ze in de praktijk echter weinig ingezet", aldus Nils Jansen, een van de hoofdauteurs. "Dankzij deze nieuwe benadering kunnen we al onze berekeningen en theoretische informatie consistenter en regelmatiger in de echte wereld gebruiken."

 

Zelfrijdende auto's

De doorbraak van het team is te danken aan het feit dat ze de onzekerheid van de echte wereld expliciet in de modellen hebben opgenomen. Jansen: "Huidige modellen vertellen je bijvoorbeeld dat er een kans van 80 procent is dat een rit in een zelfrijdende auto helemaal veilig is. Het is onduidelijk wat er bij die andere 20 procent van de gevallen kan gebeuren, en wat voor soort risico je dan kunt verwachten. Dat is een onduidelijke, vage benadering van risico. Met deze nieuwe benadering kan een systeem veel gedetailleerdere verklaringen geven van wat er mis kan gaan en dit meenemen in de berekeningen. Op deze manier krijgen gebruikers specifiekere voorbeelden van wat er mis kan gaan en kunnen ze betere, en meer toepasselijke aanpassingen doorvoeren om die specifieke risico´s te voorkomen."

 

De benadering die de onderzoekers hebben gebruikt voor deze POMDP's is eerder al door andere onderzoekers gebruikt, maar alleen in specifieke, beperkte situaties en bij gedachte-experimenten. "Voor de eerste keer hebben we deze eerdere theoretische gedachte-experimenten nu in een praktische, realistische benadering weten te verwerken', vertelt Jansen. 'Dit werd als een uniek en moeilijk probleem beschouwd, maar dankzij onze interdiscipliaire aanpak hebben we een echte doorbraak kunnen maken."

 

Gerelateerd nieuws

95,5 miljard euro EU-financiering beschikbaar voor onderzoek en innovatie

95,5 miljard euro EU-financiering beschikbaar voor onderzoek en innovatie

Nederlandse innovatieve ondernemers en onderzoekers kunnen tot en met 2027 een beroep doen op financiering vanuit het nieuwe onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe. Dat is gericht, met actieve ondersteuning…

Hittebeheersing in fusiereactoren

Hittebeheersing in fusiereactoren

Midden in een fusiereactor is het onwaarschijnlijk heet. Waterstof dat uit dit binnenste ontsnapt, moet op weg naar de wand worden afgekoeld, anders smelt de reactorwand. Differ-onderzoekers ontwikkelden met het EPFL…

Top 5 Industriële Cybersecurity trends 2021

Top 5 Industriële cybersecurity-trends 2021

Wat zijn de vijf belangrijkste trends op het gebied van industriële cybersecurity? Het is lastig om precies te voorspellen wat voor uitdagingen 2021 gaat brengen op het gebied van cybersecurity maar Applied Risk noemt…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

9 maart 2021

Webinar: 10 keer klaar voor Industrie 4.0

Productiebedrijven met kleine series worden geholpen om data uit hun machines te halen en slim te...

10 maart 2021

Webinar: 5G and the Future of Business

A peek into the 5G revolution and what this technology brings to our lives.

23 maart 2021, online

Industrial Ethernet

Kennisdagen over de actuele ontwikkelingen op het gebied van industriële communicatie.

Meer agendapunten »