EO

Batterijloze GameBoy draait onbeperkt op zonne-energie en druk (video)

09 september 2020 om 11:52 uur

Wetenschappers van de TU Delft en de Northwestern University hebben een experimentele GameBoy ontwikkeld die eindeloos draait op zonne-energie en de energie die wordt opgewekt bij het indrukken van de knoppen. Een stap op weg naar batterijloze consumentenelektronica en dito IoT.


Het spelen op de Engage is verre van ideaal, omdat het scherm piepklein is en het apparaat een paar keer per minuut uitschakelt om stroom te besparen. De creatie laat echter wel zien dat batterijvrij IoT mogelijk is.

 

Intermittent computing draait om veerkracht. Dankzij de snelle ontwikkelingen in dit vakgebied kunnen miljarden laagvermogen Internet of Things apparaten het in de toekomst zonder batterij stellen. Ze winnen hun energie geleidelijk uit de omgeving en zullen, ondanks dat ze tot wel honderd keer per seconde uitvallen, hun taken naar behoren uitvoeren. Dit brengt behoorlijk wat uitdagingen met zich mee, zoals accuraat geheugenbeheer en het nauwkeurig bijhouden van de verstreken tijd. Tot nu toe is het succesvol toegepast bij kleine sensoren voor wetenschappelijk gebruik.


In een eerste verkennende stap richting consumententoepassingen hebben de onderzoekers een batterijloze en faalbestendige kloon gemaakt van de 8-bit Nintendo Game Boy, een van de meest populaire draagbare spelcomputers ooit. Hun energiebewuste spelplatform Engage heeft de vorm en omvang van de originele Game Boy, met aan de voorkant enkele zonnepanelen. Met het indrukken van de knoppen is de gebruiker een tweede bron van energie. Het platform emuleert de oorspronkelijke Game Boy processor. Hoewel dit nogal wat rekenkracht vergt, en daarmee extra energie, kan hierdoor elk populair retro-spel afgespeeld worden, direct vanaf de oorspronkelijke cartridge.

 

Weg met traditionele savegame bestanden

Om tot een acceptabele speeltijd te komen tussen de keren dat het apparaat uitvalt, moesten de onderzoekers de hardware en software van het systeem vanaf de grond af aan herontwerpen, zodat het zowel energiebewust als energie-efficiënt was. Ze hebben ook een nieuwe techniek ontwikkeld om de actieve staat van het systeem zo efficiënt mogelijk naar het permanente geheugen te schrijven, en weer terug zodra er voldoende energie is om verder te spelen. De savegames van traditionele spelplatforms zijn hierdoor overbodig omdat de speler verder speelt vanaf het exacte moment dat het apparaat uitviel - zelfs als dit midden in een sprong is tijdens een platformspel als Super Mario Land.

 

Lichten aan, geluid uit

Op een niet al te bewolkte dag, en voor spelletjes waarbij je als gebruiker redelijk aan de knoppen zit, zijn de spelonderbrekingen beperkt tot minder dan een seconde voor elke tien seconden spelen. De onderzoekers vinden dit acceptabel voor sommige spellen - waaronder Schaken, Solitaire en Tetris - maar zeker niet voor alle (actie)spellen. Bij minder lichtinval gaat ook de gebruikerservaring achteruit. Dat de spellen geen geluid hebben, is een beperking die voorkomt dat je er helemaal in kan opgaan. ‘Het is een open onderzoeksvraag hoe je ondanks regelmatig uitvallen toch van geluid kan genieten,' zegt Jasper de Winkel, een van de onderzoekers.

 

Bewustzijn verhogen

Er is nog een lange weg te gaan voordat de state-of-the-art draagbare spelcomputers zoals we die nu kennen het zonder batterij kunnen stellen. Het ENGAGE-spelplatform is een eerste stap in die richting. Natuurlijk is het een leuke gadget, maar het is vooral ontwikkeld om de aandacht te vestigen op de vele open vragen die er, naast geluid, nog zijn bij het toepassen van intermittent computing in het domein van continue interactie met de gebruiker. Het platform kan bijvoorbeeld een rol spelen bij het onderzoeken van de interactiviteit tussen mens en intermittent systeem. Het belangrijkste motief voor de batterijloze Game Boy is echter het verminderen van onze afhankelijkheid van batterijen. Batterijen zijn duur, gevaarlijk voor het milieu en ze moeten uiteindelijk worden vervangen om te voorkomen dat gehele apparaten op de afvalberg eindigen. Gamen vermindert stress en verveling bij mensen, intermittent computing vermindert de milieu-impact van gamen.

 

Gerelateerd nieuws

Studenten uit Delft winnen James Dyson Award 2020 met audiosysteem dat glas gebruikt om muziek te streamen

James Dyson Award voor audiosysteem dat glas gebruikt om muziek te streamen (video)

Ammos is een audiosysteem voor thuis dat kristalhelder geluid produceert met een glasplaat en daardoor in het geheel recyclebaar is. De zes studenten van TU Delft pakken hiermee de duurzaamheidskwesties in…

3D-printen van een miniatuur magnetische pomp

Miniatuur magnetische pomp toont de ware kracht van 3D-printen

Een miniatuurpomp - compact, ventielloos en magnetisch bediend - toont de brede mogelijkheden van apparaten die zijn vervaardigd door middel van 3D-printen.

TU Delft start opleiding voor robotingenieur van de toekomst (video)

TU Delft start opleiding voor robotingenieur van de toekomst (video)

Hoe kunnen robots in diverse processen binnen een fabriek functioneren? Wat is volgens de industrie een goede robotingenieur? Deze twee vragen stonden centraal bij het opzetten van de nieuwe masteropleiding Robotics van…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Encoder WDGR - de incrementele redundantie

Het hoeft niet altijd SIL te zijn ... de incrementele redundante encoder WDGR.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

22 september 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

22, 23, 29, 30 september 202

23 september 2020, online

FHI Online Kennisweken: Predictive Maintenaince

Met praktijk ervaringen van onder andere Tata Steel en ProRail.

24 september 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

24 september en 1 oktober 2020 (avond) 1 dag of 2 avonden 09.00-16.00 uur incl. lunch of 17.00-21.30...

Meer agendapunten »