EO

Metaoppervlak maakt ultradunne cameralenzen mogelijk

30 juli 2020 om 15:13 uur

Ultradunne en flexibele ‘metalenzen’ zouden uiteindelijk traditionele cameralenzen kunnen vervangen. Onderzoekers van Chalmers University of Technology presenteren nu een nieuwe en efficiëntere manier om metasurfaces te maken. Beeld: Daniel Andrén

In de toekomst kunnen cameralenzen duizenden keren dunner en aanzienlijk minder arbeidsintensief zijn om te produceren. Onderzoekers van de Chalmers University of Technology, Zweden, presenteren nu een nieuwe technologie voor het maken van kunstmatige materialen die bekend staan als 'metasurfaces', die bestaan uit een veelvoud aan onderling in wisselwerking staande nanodeeltjes die samen licht kunnen regelen. Ze zouden goed van pas kunnen komen in de optische technologie van morgen.


Metaoppervlakken kunnen gebruikt worden voor optische componenten in draagbare elektronica, sensoren, camera's of ruimtesatellieten. De nieuwe technologie voor het maken van dergelijke vlakke oppervlakken is gebaseerd op een plastic dat tegenwoordig al wordt gebruikt om andere microstructuren te creëren.


"We zetten een dun laagje van dit plastic op een glasplaat en met elektronenbundellithografie kunnen we gedetailleerde patronen tekenen in de plastic film, die na ontwikkeling het meta-oppervlak zal vormen. Het resulterende apparaat kan licht focussen, net als een normale cameralens, maar het is duizenden keren dunner - en kan ook flexibel zijn ", zegt Daniel Andrén eerste auteur van het artikel dat de onderzoekers publiceerden in het tijdschrift ACS Photonics.


In de afgelopen tien jaar is er een revolutie geweest in de optica, voornamelijk dankzij kleinere en effectievere circuitcomponenten. De lenzen zijn echter niet veel veranderd. Dat komt onder meer doordat er geavanceerde apparatuur nodig is om meta-oppervlakken te vervaardigen. Ook is het proces erg tijdrovend. Maar met de nieuwe methode kan de productiesnelheid meerdere keren worden verhoogd. "De nieuwe technologie maakt gebruik van onschadelijke chemicaliën en machines die tegenwoordig al gebruikelijk zijn in nanofabricagelaboratoria, wat betekent dat meer onderzoekers nu zouden kunnen beginnen met het bestuderen van meta-oppervlakken", aldus Andrén.

 

Gerelateerd nieuws

Plastic afval wordt nanomateriaal voor energieopslag (video)

Plastic afval wordt nanomateriaal voor energieopslag (video)

Plastic afval van bijvoorbeeld Petflessen kan nu worden gerecycleerd tot een nanomateriaal dat geschikt is voor energieopslag.

De Top Trends in robotica volgens het IFR

De Top Trends in robotica volgens het IFR

Robots worden slimmer, digitaler en gaan op meer manieren samenwerken met mensen. En dat niet alleen: er komen de komende twee jaar ook gewoon zo'n 2 miljoen industriële robots bij. Dat verwacht de International…

Studenten uit Delft winnen James Dyson Award 2020 met audiosysteem dat glas gebruikt om muziek te streamen

Audiosysteem dat glas gebruikt om muziek te streamen (video) (James Dyson Award)

Ammos is een audiosysteem voor thuis dat kristalhelder geluid produceert met een glasplaat en daardoor in het geheel recyclebaar is. De zes studenten van TU Delft pakken hiermee de duurzaamheidskwesties in…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Encoder WDGR - de incrementele redundantie

Het hoeft niet altijd SIL te zijn ... de incrementele redundante encoder WDGR.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

29 september 2020, online

5G in de Industrie

Informatie over de praktische toepasbaarheid en mogelijkheden van 5G in de Industrie.

29 september 2020, Frankfurt

Battery Experts Forum

Conferentie en beurs over batterijtechnologie

29 september 2020, online

Kostenbeheersing van gegoten / gesmede technische componenten

Tijdens dit webinar zet Elcee mogelijkheden uiteen om de kosten van gesmede / gegoten componenten te...

Meer agendapunten »