Maritime Innovation Award (video)

Bedrijven die slimme dingen hebben bedacht voor de scheepvaart, kunnen meedingen naar de Maritime Innovation Award 2020. Indienen kan tot 24 april. De winnaar van 2019? Zeilen voor vrachtschepen.

De Stichting Maritime Awards Gala is geïnteresseerd in producten, bedrijfsprocessen en diensten. De jaarlijkse prijs kent één overkoepelende winnaar.

Vorig jaar was dat Conoshop dat een ‘zeer innovatieve praktische hulp-voortstuwings-unit voor schepen’ ontwikkelde. De eConowind-unit bestaat uit een 40-voets container met twee uitklapbare ‘Ventifoils’. Deze rechtopstaande vleugelprofielen van 10 meter hoog zetten windkracht direct om in stuwkracht voor het schip, ongeveer 5 keer zo efficiënt als bij zeilen met eenzelfde oppervlak.

De eConowind-units kunnen net zo eenvoudig worden gemonteerd als een 40-voets container. VentiFoils klappen bij gunstige wind autonoom omhoog en richten zich optimaal om de grootste stuwkracht te leveren. Bij gelijkblijvende vaarsnelheid worden brandstofverbruik en CO2-emissies gereduceerd met zo’n 10 à 20%.