Elektroshocks jagen kwallen op hoog tempo door de zee (video)

Onderzoekers van Caltech en Stanford (VS) hebben een manier gevonden om kwallen veel sneller te laten zwemmen: ze geven ze elektroshocks. De wetenschappers willen de dieren inzetten om oceaandata te verzamelen. Kwallen kunnen van nature ook snel zwemmen, maar doen dat niet, omdat ze dat niet nodig hebben om voldoende eten te vangen. Met de elektroshocks moeten ze wel.

Het onderzoek is gepubliceerd in Science.

Kwallen gebruiken een pulserende beweging om zichzelf voort te stuwen en zwaaien met hun tentakels terwijl ze bewegen om prooi te vangen. De nieuwe prothese maakt gebruik van elektrische impulsen om de natuurlijke pulsatie te versnellen, vergelijkbaar met de manier waarop een pacemaker de hartslag regelt. Het apparaat weegt in zout water niets, heeft een diameter van ongeveer twee centimeter, en wordt via een kleine houten weerhaak aan het lichaam van de kwal bevestigd.

Meestal zwemmen kwallen met een snelheid van ongeveer 2 centimeter per seconde. Onderzoekers Dabiri, Xu en hun collega’s hebben kwallen uitgerust met een micro-elektronische controller die drie keer sneller pulseert dan de gebruikelijke lichaamspulsen van de dieren. Het pulserende van de dieren versnelde en produceerde een overeenkomstige toename van hun zwemsnelheid tot ongeveer 4 tot 6 centimeter per seconde.

De elektrische schokken maken de kwallen ook efficiënter: om drie keer sneller te zwemmen, gebruikten ze slechts twee keer zoveel energie (gemeten aan de hoeveelheid zuurstof die de dieren tijdens het zwemmen verbruikten). Volgens Xu zijn ze 1000 keer efficiënter dan zwemrobots.
De onderzoekers zien een toekomst waarin kwallen uitgerust met sensoren kunnen worden aangestuurd om informatie over de oceaan te verkennen en vast te leggen.