EO

Auto van afval glimt je tegemoet

27 januari 2020 om 15:32 uur

TU/ecomotive heeft het design van haar zesde wagen gepresenteerd, Luca. Het is de opvolger van 'de eerste circulaire auto ter wereld', met een sportiever ontwerp. De auto moet een bijdrage leveren aan het verminderen van plastic afval en bestaat grotendeels uit gerecycled afval.


De twintig studenten van TU/ecomotive werkten onder andere samen met een Israëlische start-up die huisafval verwerkt tot zogenaamd ubq-materiaal. Hiermee werd de helft van de carrosserie gemaakt. De andere helft bestaat uit gerecycled polypropyleen. Verder gebruikt het team gerecyclede Pet-flessen voor de sandwich-structuur en het vlas-materiaal (dat ze ook bij de eerdere auto's gebruikten) voor de rest van de monocoque.


De auto zal twee volledig elektrische 'in-wheel' motoren krijgen in de achterwielen, om verliezen in de aandrijflijn te voorkomn. Hiermee wordt een batterij-naar-wiel efficiëntie bereikt van 92 procent, waar dit in een elektrische auto normaal zo'n 70 procent is en in een auto op benzine zelfs maar 16 procent. De auto zal rond de vierhonderd kilo wegen, wat veel lichter is dan de gemiddelde auto. Daarmee rijdt de auto meteen ook zuiniger. De komende tijd gaat het team verder met de bouw van de auto, en willen ze deze ook geschikt maken om legaal de weg op te maken. De auto moet uiteindelijk in juni 2020 klaar zijn.

 

Reacties (1)

Goed om plastic te recyclen. Er wordt gesproken over een auto van 400 kilo waardoor de auto zuiniger zal rijden. U geeft ook aan dat de auto nog gekeurd moet worden o.a. ivm veiligheid. Helaas kan plastic minder energie opnemen tijdens een botsing tov staal. Om de auto qua veiligheid goedgekeurd te krijgen zal er nog erg veel plastic moeten worden toegevoegd om aan impacteisen (lees botsveiligheid) te voldoen. Die 400 kilo zal niet gehaald gaan worden.
erik van Vliet, 28 januari 2020 14:36
 

Gerelateerd nieuws

Wetenschappers bevestigen eindelijk een 50-jarige theorie in de mechanica

Wetenschappers bevestigen eindelijk een 50-jarige theorie in de mechanica

Een experiment door EPFL-onderzoekers heeft een theorie bevestigd die al meer dan een halve eeuw in de mechanica wordt gebruikt - ondanks dat hij nooit volledig is gevalideerd. Het team wil de narrow groove theory nu op…

Razendsnel piepkleine 3D-printjes maken

Een piepklein 3D-printje in 30 seconden

Aan de EPFL is een methode ontwikkeld voor het 3D-printen van kleine, zachte objecten. Het proces kost nog geen 30 seconden.

Wie helpt Nasa aan een sensor die Venus overleeft?

Wie helpt Nasa aan een sensor die Venus overleeft?

Venus is een vijandige omgeving voor zowat alles. Inclusief sondes. En hoewel Nasa denkt dat het Venus-resistente elektronica heeft, betekent dit nog niet dat toekomstige rovers klaar zijn om het helse oppervlak van de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Semiflexibele printplaten (PCB)

Semiflexibele printplaten bestaan uit gespecialiseerde FR-4-materialen en worden gemaakt volgens een specifieke...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

3 maart 2020, Den Bosch

High Speed and Radio frequency PCBs

Seminar about High Speed and Radio frequency PCBs

4 maart 2020, Veldhoven

RapidPro

Op weg naar de Digitale Productie

10 maart 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

Meer agendapunten »