EO

Auto van afval glimt je tegemoet

27 januari 2020 om 15:32 uur

TU/ecomotive heeft het design van haar zesde wagen gepresenteerd, Luca. Het is de opvolger van 'de eerste circulaire auto ter wereld', met een sportiever ontwerp. De auto moet een bijdrage leveren aan het verminderen van plastic afval en bestaat grotendeels uit gerecycled afval.


De twintig studenten van TU/ecomotive werkten onder andere samen met een Israëlische start-up die huisafval verwerkt tot zogenaamd ubq-materiaal. Hiermee werd de helft van de carrosserie gemaakt. De andere helft bestaat uit gerecycled polypropyleen. Verder gebruikt het team gerecyclede Pet-flessen voor de sandwich-structuur en het vlas-materiaal (dat ze ook bij de eerdere auto's gebruikten) voor de rest van de monocoque.


De auto zal twee volledig elektrische 'in-wheel' motoren krijgen in de achterwielen, om verliezen in de aandrijflijn te voorkomn. Hiermee wordt een batterij-naar-wiel efficiëntie bereikt van 92 procent, waar dit in een elektrische auto normaal zo'n 70 procent is en in een auto op benzine zelfs maar 16 procent. De auto zal rond de vierhonderd kilo wegen, wat veel lichter is dan de gemiddelde auto. Daarmee rijdt de auto meteen ook zuiniger. De komende tijd gaat het team verder met de bouw van de auto, en willen ze deze ook geschikt maken om legaal de weg op te maken. De auto moet uiteindelijk in juni 2020 klaar zijn.

 

Reacties (1)

Goed om plastic te recyclen. Er wordt gesproken over een auto van 400 kilo waardoor de auto zuiniger zal rijden. U geeft ook aan dat de auto nog gekeurd moet worden o.a. ivm veiligheid. Helaas kan plastic minder energie opnemen tijdens een botsing tov staal. Om de auto qua veiligheid goedgekeurd te krijgen zal er nog erg veel plastic moeten worden toegevoegd om aan impacteisen (lees botsveiligheid) te voldoen. Die 400 kilo zal niet gehaald gaan worden.
erik van Vliet, 28 januari 2020 14:36
 

Gerelateerd nieuws

Onder-water-WiFi

Aqua-Fi brengt internet onder water

Communiceren onder water is altijd een gedoe geweest. Radiogolven komen niet ver voordat ze volledig door het water worden opgenomen. Akoestische transmissies (zoals sonar) hebben de voorkeur, maar hebben een zeer lage…

Een nieuw alternatief voor tandwielaandrijving

Delftenaar lanceert alternatief voor tandwielaandrijving

Spin-off IMSystems van de TU Delft heeft een alternatief ontwikkeld voor tandwielaandrijving: de Archimedes Drive. Uitvinder en CEO Jack Schorsch: “Het transmissiesysteem brengt efficiënter kracht over, in kleiner…

Energie opwekken uit schaduw

Energie opwekken uit schaduw

Aan de universiteit van Singapore is een manier gevonden om schaduwen te benutten om elektriciteit op te wekken. Dit nieuwe concept opent nieuwe mogelijkheden voor energieopwekking binnenshuis.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe kleine transponderschakelaar CTM

De nieuwe CTM is heel klein en is geschikt voor elke radius vanaf slechts 15cm. Toch is het een volwaardige PL e - Cat....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

14 juli 2020, online

Hannover Messe Digital Days

Een digitaal overzicht van actuele ontwikkelingen op het gebied van industrie, energie en logistiek en...

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

Meer agendapunten »