EO

Combinatie van immunotherapie en nanodeeltjes schakelt kankercellen uit

22 januari 2020 om 12:08 uur

Een combinatie van immunotherapie en nanodeeltjes op basis van koper maakt het mogelijk tumorcellen in muizen uit te schakelen (foto: Pixabay / skylarvision)

Een combinatie van immunotherapie en nanodeeltjes op basis van koper maakt het mogelijk tumorcellen in muizen uit te schakelen. De kankercellen kwamen na de behandeling niet terug.


Dit zijn de bevindingen van wetenschappers van de KU Leuven, de Universiteit van Bremen, het Leibniz-instituut voor materiaalkunde en de Universiteit van Ioannina. Het immuunsysteem van de mens maakt steeds vaker onderdeel uit van kankerbehandelingen. In sommige gevallen is immunotherapie echter niet succesvol. Met hun ontdekking hopen de wetenschappers uitkomst te kunnen bieden. 

Giftig voor kankercellen
Het team van biomedische onderzoekers, natuurkundigen en ingenieurs ontdekten dat tumoren gevoelig zijn voor nanodeeltjes van koperoxiden, een verbinding tussen koper en zuurstof. Deze deeltjes lossen in een levend organisme op, waarna zij giftig zijn voor kankercellen. Door nanodeeltjes te bewerken met ijzeroxide slaagden de onderzoekers erin dit proces te sturen en kankercellen te elimineren zonder hierbij gezonde cellen aan te tasten.

“Als je een nanodeeltje van een materiaal maakt, krijgt dat iets andere kenmerken dan zijn tegenhanger van een normale grootte”, leggen professor Stefaan Soenen en Bella B. Manshian van de afdeling Beeldvorming en Pathologie aan de KU Leuven uit. "Grote hoeveelheden metaaloxiden kunnen gevaarlijk zijn voor de mens, maar op nanoschaal en bij gecontroleerde, veilige concentraties kunnen ze juist gunstig zijn."

"We ontdekten dat de koperverbindingen niet alleen de tumorcellen rechtstreeks kunnen doden, maar ook de cellen in het immuunsysteem activeren die tumoren kunnen aanvallen", zegt Manshian.

Vaccin voor long- en darmkanker
Het onderzoek is specifiek gericht op long- en darmkanker. De combinatie van nanodeeltjes en immunotherapie deed bij deze vormen van kanker de tumoren volledig verdwijnen. De combinatie werkt hiermee als een vaccin voor long- en darmkanker, stellen de onderzoekers. 

Meer informatie is hier te vinden.
 

Gerelateerd nieuws

Koolstof nanobuis-transistors klaar voor fabrieksvloer

Koolstof nanobuis-transistors klaar voor fabrieksvloer

Koolstof nanobuis-transistors zijn een stap dichter bij de commerciële realiteit, nu MIT-onderzoekers hebben aangetoond dat de apparaten snel kunnen worden gemaakt in commerciële faciliteiten, met dezelfde apparatuur…

Microbiële cyborgs: bacteriën die stroom leveren

Microbiële cyborgs: bacteriën die stroom leveren

Op een dag kunnen 'microbiële cyborgs' worden gebruikt in brandstofcellen, biosensoren of bioreactoren. Wetenschappers van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) hebben een programmeerbaar, biohybride…

Fotonische kristallen:

Fotonische kristallen: "Zelfs dun functioneel"

Fotonische kristallen zijn de nanostructuren die fotonen kunnen manipuleren door middel van een energy gap. Lang werd gedacht dat fotonische kristallen vrij dik moeten zijn om functioneel te zijn. Wetenschappers uit…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Encoder WDGR - de incrementele redundantie

Het hoeft niet altijd SIL te zijn ... de incrementele redundante encoder WDGR.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

22 september 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

22, 23, 29, 30 september 202

23 september 2020, online

FHI Online Kennisweken: Predictive Maintenaince

Met praktijk ervaringen van onder andere Tata Steel en ProRail.

24 september 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

24 september en 1 oktober 2020 (avond) 1 dag of 2 avonden 09.00-16.00 uur incl. lunch of 17.00-21.30...

Meer agendapunten »