EO

Combinatie van immunotherapie en nanodeeltjes schakelt kankercellen uit

22 januari 2020 om 12:08 uur

Een combinatie van immunotherapie en nanodeeltjes op basis van koper maakt het mogelijk tumorcellen in muizen uit te schakelen (foto: Pixabay / skylarvision)

Een combinatie van immunotherapie en nanodeeltjes op basis van koper maakt het mogelijk tumorcellen in muizen uit te schakelen. De kankercellen kwamen na de behandeling niet terug.


Dit zijn de bevindingen van wetenschappers van de KU Leuven, de Universiteit van Bremen, het Leibniz-instituut voor materiaalkunde en de Universiteit van Ioannina. Het immuunsysteem van de mens maakt steeds vaker onderdeel uit van kankerbehandelingen. In sommige gevallen is immunotherapie echter niet succesvol. Met hun ontdekking hopen de wetenschappers uitkomst te kunnen bieden. 

Giftig voor kankercellen
Het team van biomedische onderzoekers, natuurkundigen en ingenieurs ontdekten dat tumoren gevoelig zijn voor nanodeeltjes van koperoxiden, een verbinding tussen koper en zuurstof. Deze deeltjes lossen in een levend organisme op, waarna zij giftig zijn voor kankercellen. Door nanodeeltjes te bewerken met ijzeroxide slaagden de onderzoekers erin dit proces te sturen en kankercellen te elimineren zonder hierbij gezonde cellen aan te tasten.

“Als je een nanodeeltje van een materiaal maakt, krijgt dat iets andere kenmerken dan zijn tegenhanger van een normale grootte”, leggen professor Stefaan Soenen en Bella B. Manshian van de afdeling Beeldvorming en Pathologie aan de KU Leuven uit. "Grote hoeveelheden metaaloxiden kunnen gevaarlijk zijn voor de mens, maar op nanoschaal en bij gecontroleerde, veilige concentraties kunnen ze juist gunstig zijn."

"We ontdekten dat de koperverbindingen niet alleen de tumorcellen rechtstreeks kunnen doden, maar ook de cellen in het immuunsysteem activeren die tumoren kunnen aanvallen", zegt Manshian.

Vaccin voor long- en darmkanker
Het onderzoek is specifiek gericht op long- en darmkanker. De combinatie van nanodeeltjes en immunotherapie deed bij deze vormen van kanker de tumoren volledig verdwijnen. De combinatie werkt hiermee als een vaccin voor long- en darmkanker, stellen de onderzoekers. 

Meer informatie is hier te vinden.
 

Gerelateerd nieuws

Elektroshocks jagen kwallen op hoog tempo door de zee

Elektroshocks jagen kwallen op hoog tempo door de zee (video)

Onderzoekers van Caltech en Stanford (VS) hebben een manier gevonden om kwallen veel sneller te laten zwemmen: ze geven ze elektroshocks. De wetenschappers willen de dieren inzetten om oceaandata te verzamelen. Kwallen…

Kleine kwantumsensoren zien materialen transformeren onder druk

Kleine kwantumsensoren zien materialen transformeren onder druk

Sinds hun uitvinding meer dan 60 jaar geleden, hebben diamanten aambeeldcellen het voor wetenschappers mogelijk gemaakt om extreme fenomenen na te bootsen - zoals de verpletterende druk diep in de aardmantel - of om…

Hoe gebruik je exoskeletten gezond en veilig in de industrie?

Hoe gebruik je exoskeletten gezond en veilig in de industrie?

Nu prototypes van exoskeletten hun nut hebben bewezen, zal het gebruik ervan naar verwachting gaan toenemen. Tot nu toe worden ze vooral ingezet bij het aanpakken van werkgerelateerde aandoeningen aan het…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Semiflexibele printplaten (PCB)

Semiflexibele printplaten bestaan uit gespecialiseerde FR-4-materialen en worden gemaakt volgens een specifieke...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

18 februari 2020

Minimize your PCB cost drivers

Webinar

25 februari 2020, Neurenberg (DE)

Embedded World

Internationale vakbeurs voor embedded systemen

3 maart 2020, Den Bosch

High Speed and Radio frequency PCBs

Seminar about High Speed and Radio frequency PCBs

Meer agendapunten »