Combinatie van immunotherapie en nanodeeltjes schakelt kankercellen uit

Een combinatie van immunotherapie en nanodeeltjes op basis van koper maakt het mogelijk tumorcellen in muizen uit te schakelen. De kankercellen kwamen na de behandeling niet terug.

Dit zijn de bevindingen van wetenschappers van de KU Leuven, de Universiteit van Bremen, het Leibniz-instituut voor materiaalkunde en de Universiteit van Ioannina. Het immuunsysteem van de mens maakt steeds vaker onderdeel uit van kankerbehandelingen. In sommige gevallen is immunotherapie echter niet succesvol. Met hun ontdekking hopen de wetenschappers uitkomst te kunnen bieden. 
Giftig voor kankercellen
Het team van biomedische onderzoekers, natuurkundigen en ingenieurs ontdekten dat tumoren gevoelig zijn voor nanodeeltjes van koperoxiden, een verbinding tussen koper en zuurstof. Deze deeltjes lossen in een levend organisme op, waarna zij giftig zijn voor kankercellen. Door nanodeeltjes te bewerken met ijzeroxide slaagden de onderzoekers erin dit proces te sturen en kankercellen te elimineren zonder hierbij gezonde cellen aan te tasten.
“Als je een nanodeeltje van een materiaal maakt, krijgt dat iets andere kenmerken dan zijn tegenhanger van een normale grootte”, leggen professor Stefaan Soenen en Bella B. Manshian van de afdeling Beeldvorming en Pathologie aan de KU Leuven uit. "Grote hoeveelheden metaaloxiden kunnen gevaarlijk zijn voor de mens, maar op nanoschaal en bij gecontroleerde, veilige concentraties kunnen ze juist gunstig zijn."
"We ontdekten dat de koperverbindingen niet alleen de tumorcellen rechtstreeks kunnen doden, maar ook de cellen in het immuunsysteem activeren die tumoren kunnen aanvallen", zegt Manshian.
Vaccin voor long- en darmkanker
Het onderzoek is specifiek gericht op long- en darmkanker. De combinatie van nanodeeltjes en immunotherapie deed bij deze vormen van kanker de tumoren volledig verdwijnen. De combinatie werkt hiermee als een vaccin voor long- en darmkanker, stellen de onderzoekers. 
Meer informatie is hier te vinden.