EO

Zonne-auto Lightyear wordt in grootschalige productie genomen

09 januari 2020 om 16:19 uur

Lightyear gaat van start met de ontwikkeling van een tweede, goedkopere versie van de zonnewagen. Over drie jaar moeten er tienduizenden auto's van de band rollen.


Dat meldt commercieel directeur Johan Vos aan het Financieele Dagblad. Vos leidde eerder Tesla naar de commercialisering en maakte eind vorig jaar de overstap naar Lightyear. Lightyear telt inmiddels 120 medewerkers.


Juni vorig jaar presenteerde Lightyear het eerste prototype van de zonne-auto, de Lightyear One. De batterij van de auto laadt zich op met zonne-energie, maar is ook met een gewone stekker op te laden. Het bereik loopt tussen de zeshonderd en achthonderd kilometer. De honderd bestellingen die uitstaan voor de auto zullen naar verwachting in 2021 worden geleverd, met een prijskaartje van bijna 150.000 euro.


Het nieuwe model dat in 2023 geproduceerd zal worden moet een veel lager prijskaartje krijgen, zo rond de 50.000 euro, en de productie wordt opgeschroefd naar tien tot honderd duizend stuks per jaar. Deze zullen niet alleen in Europa worden verkocht. "In Californië is veel zon, dus veel energie. Het aandeel van elektrische voertuigen neemt er ook significant toe. Die markt willen we niet links laten liggen", zegt Vos tegen het FD. In Amerika zijn ze al enthousiast over de auto, Time Magazine riep de Lightyear One uit tot één van de beste innovaties van dit jaar.

 

Investeerders

Amerika is niet alleen een goede afzetmarkt, Lightyear is ook op zoek naar investeerders in de Verenigde Staten. Deze maand zullen vervolggesprekken plaatsvinden, waarmee Lightyear hoopt dertig miljoen binnen te halen. Voor het eind van het jaar zouden er nog meer investeringsrondes plaatsvinden. Lightyear kiest bewust voor Amerika in de zoektocht naar investeerders. "Als de ontwikkelsnelheid beperkt is, word je ingehaald door de markt. Wij staan voor grote beslissingen, die snel moeten worden genomen. In de Verenigde Staten zijn we bijvoorbeeld in gesprek met een partij die aan Tesla 500 mln dollar heeft geleend. Dat zijn grote stappen en onvergelijkbare bedragen met hier in Europa."

 

Vaste voet aan de grond

Het bedrijf, opgericht in 2016, is de start-up fase inmiddels voorbij. Sinds augustus is het gevestigd in een nieuw pand op de automotive campus in Helmond, vanwege de nabijheid van de TU Eindhoven, maar ook omdat er veel kennis aanwezig is. Vos geeft aan niet weg te willen uit Nederland. Het bedrijf kijkt zelfs als naar samenwerking met VDL Nedcar, om een flinke stap te zetten in het opschalen.

 

Gerelateerd nieuws

Reuzenrad 2.0 (video)

Reuzenrad 2.0 (video)

Ontwerpbureau NorthernLight, ingenieursbureau KCI The Engineers, technologiebedrijf Bosch Rexroth en staalconstructiebedrijf Hillebrand hebben samen een nieuw soort reuzenrad ontworpen.

Crosswind onderzoekt mogelijkheden duurzame energie Noordzee

Crosswind onderzoekt mogelijkheden duurzame energie Noordzee

Het CrossWind consortium, een samenwerking tussen Shell en Eneco, gaat het derde subsidieloze windpark op de Nederlandse Noordzee bouwen en exploiteren, in het windenergiegebied Hollandse Kust (noord).

Europa's grootste zonvolgende drijvende zonnepark ligt in Rotterdam

Europa's grootste zonvolgende drijvende zonnepark ligt in Rotterdam (video)

Op het Kralingse waterbekken van Evides Waterbedrijf is een drijvend zonnepark geopend van 1 hectare groot. Het volgt de zon, wat zorgt voor een optimaal rendement.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

22 september 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

22, 23, 29, 30 september 202

Meer agendapunten »