EO

Esa start met het opruimen van de ruimte

16 december 2019 om 13:28 uur

Europese ruimtevaartorganisatie ESA gaat werk maken van het opruimen van de ruimte. De eerste opdracht is gegeven aan ClearSpace, een spin-off van de TU in Lausanne, dat een verouderde payload-adapter zal verwijderen die ooit deel uitmaakte van de Vega-payloadraket. De werkzaamheden starten begin 2020. De verwijdering van de Vespa is gepland voor 2025. Het budget bedraagt 100 miljoen euro.


Clearspaces plan? ‘Find. Capture. Remove. Repeat'. En vooral dat eerste is nog niet zo gemakkelijk. De 100 kilo zware Vespa, die zo'n 650 tot 800 kilometer boven de aarde vliegt, heeft geen GPS, sensoren, of andere middelen die zijn locatie prijs kunnen geven. Daarom moet de CleanSpace 1-chaser de Vespa identificeren door het object te beoordelen met zijn eigen sensoren. Aangezien de chaser niet altijd zichtbaar is vanaf het operatie centrum, moet hij deze missie deels autonoom uitvoeren.


grijpen

De grijper heeft de Vespa hier al vast

 

Als de Vespa eenmaal is gevonden, grijpt de chaser hem. Ook in dit grijpmechanisme zitten jaren van engineering. Omdat de Vespa volledig onbestuurbaar is, zal hij niet ‘meewerken'. "Het is of je een auto probeert te grijpen die over de kop slaat op de snelweg", vergelijkt Luc Pidguet, de oprichter van ClearSpace.


De derde stap is het eenvoudigst: de Vespa wordt meegenomen de dampkring in, waar hij zal verbranden.

 

34.999 gevaarlijke objecten

Het project is op touw gezet omdat de ruimte teveel verrommelt. Naast de 2000 werkende satellieten die momenteel om onze planeet draaien, zijn er meer dan 3000 verlaten. Esa schat dat er al 34.000 objecten van 10 cm en meer rondzwerven en dit aantal neemt snel toe. Deze rommel veroorzaakt risico's voor de ruimtevaart. Als de niet meer gebruikte satellieten verslijten, exploderen of tegen andere objecten botsen, breken ze in kleinere stukjes van alle soorten en maten, waarvan vele een diameter van minder dan 10 cm hebben en niet detecteerbaar zijn vanaf de aarde. Deze projectielen schieten met 28.000 km / u rond en vormen een duidelijk en aanwezig gevaar voor ruimtevaartuigen. Afhankelijk van hun afstand en traject kan het eeuwen duren voordat deze objecten zelfstandig (of helemaal niet) draaien. En met plannen om in de komende 5 jaar duizenden satellieten te lanceren - de meeste onderdeel van netwerkconstellaties - is het zaak om eerst eens puin te ruimen.

 

Gerelateerd nieuws

Kogelvrije polymeerblokjes

Kogelvrije polymeerblokjes

Onderzoekers van de Rice University Brown School of Engineering in Houston (VS) hebben kubussen van roosterpolymeer ontwikkeld die de kracht van een kogel en andere projectielen kunnen weerstaan.

Eenpersoons elektrische vliegtuig-drone Silverwing klaar voor Boeing GoFly-competitie

Eenpersoons elektrische vliegtuig-drone Silverwing klaar voor Boeing GoFly-competitie (video)

De elektrische vliegtuig-drone van TU/D-studententeam Silverwing is klaar voor take-off. Het compacte vliegtuig, dat zelfstandig verticaal opstijgt en landt, kan een passagier 60 kilometer vervoeren. Het apparaat is…

Wereldrecord energiezuinige dataconversie voor IoT

Wereldrecord energiezuinige dataconversie voor IoT

Het succes van IoT, dat bestaat uit veel kleine en autonoom werkende sensoren, hangt in hoge mate af van het energieverbruik. De energie die nodig is om de fysieke signalen om te zetten in digitale data, kan nog flink…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

28 januari 2020, D&F kantoor Breda

SIL & PL Specialist, machine safety met TÜV persoonscertificaat

28 jan, 04 feb, 18 feb, 03 mrt, 10 mrt en 24 mrt 2020 Examen: 31 maart 2020

28 januari 2020, Den Bosch

Productie Proces Automatisering event

Het Productie Proces Automatisering event richt zich op de productie- en procesindustrie, machinebouwers,...

30 januari 2020, Amsterdam

The Things Conference

Join The Things Conference to speed up your LoRaWAN development process.

Meer agendapunten »